Noordwaarts naar Texel – Deel 73

Op zoek naar het Blauwborstje…

Dinsdag 2 juni 2020 – Vanmorgen waren wij extra vroeg op en toen we om 05.30 uur langs De Cocksdorp reden,  hadden wij een gouden sfeermoment boven het water van de Roggesloot.  De geel/rode ochtendzon probeerde tussen de wolkenflarden door te dringen en dat gaf een schitterende effect.
Daarna dwars over het eiland naar de Mokbaai, van daaruit  zouden we in de Horspolder op zoek gaan naar het Blauwborstje.

een gouden sfeermoment boven het water van Roggesloot bij De Cocksdorp op Texel - Foto: ©Louis Fraanje

Een gouden sfeermoment boven het water van Roggesloot bij De Cocksdorp op Texel – Foto: ©Louis Fraanje

De rode Kneu

Een heerlijke ochtend die begeleidt werd door vogelenzang, de eerste die we hoorden en daarna ook zagen, was de Kneu die met zijn dikke snavel een bekende zaadeter is. Toch klinkt zijn liedje niet onaardig en ben je blij verrast als je hem hoort zingen. In de winter is het verenkleed van de kneu onopvallend grijsbruin van kleur. Het mannetje heeft gekleurde veren op de borst en op het voorhoofd, de kenmerkende karmijnrode kleur is een prachtig gezicht, dat nu in deze tijd op z’n mooist is. Het vrouwtje lijkt op het mannetje, maar ziet er ‘s zomers net zo uit als in de winter.

Het mannetje van de Kneu is herkenbaar aan zijn rode borst en petje – Foto: ©Louis Fraanje

Louis met camera en statief door het vogellaantje in de Horspolders - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis met camera en statief door het vogellaantje in de Horspolders – Foto: ©Fransien Fraanje

Grote lens

Zo gaat het verder door het bekende vogellaantje, met de camera en het statief over de schouder, misschien wat onhandig, maar als je de vogels dichtbij wilt hebben, is zo’n grote lens onmisbaar.  Vooral hier in het duin komt het vaak voor, dat ze ergens hoog in een struik gaan zitten zingen.

Bovenop de tak van een Duindoorn zat de Blauwborst te zingen - Foto: ©Louis Fraanje

Bovenop de tak van een Duindoorn zat de Blauwborst te zingen – Foto: ©Louis Fraanje

Het vrouwtje is op zoek naar voedsel...

Het vrouwtje is op zoek naar voedsel…

en hij blijft maar zingen - Foto's: ©Louis Fraanje

en hij blijft maar zingen – Foto’s: ©Louis Fraanje

Prachtige staart

Onderweg zien we plotseling ergens bovenop een tak een zingende Blauwborst man en even later zijn naar voedsel zoekende vrouwtje. Het vrouwtje is wat minder mooi misschien, maar ze heeft toch ook net zo’n prachtige staart als het mannetje, alleen je ziet haar niet zo vaak. Dat is natuurlijk heel erg leuk, want het vrouwtje zie je bijna nooit.

Blauwborst man slooft zich uit voor het vrouwtje en spreidt zijn prachtige staart - Foto: © Louis Fraanje

Blauwborst man slooft zich uit voor het vrouwtje en spreidt zijn prachtige staart – Foto: © Louis Fraanje

Het vrouwtje wordt er blij van en klapt met haar vleugels - Foto: ©Louis Fraanje

Het vrouwtje wordt er blij van en klapt met haar vleugels – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Later in de namiddag  zagen wij het echtpaar Blauwborst weer, ze waren heel gezellig samen uit in het duin, vrij en blij… net als wij. Wat hebben Fransien en ik samen genoten van deze prachtige vogels. En als de we later bij een uitkijkpunt aan de koffie zitten en ondertussen onze broodjes naar binnen werken, raken we maar niet uitgepraat over de Blauwborsten!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 74

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/06/23/noordwaarts-naar-texel-deel-73/