Noordwaarts naar Texel – Deel 72

Tumult in de lucht

Tijdens een zwerftocht in de Horspolders, werden wij plotseling verrast door een vreselijk kabaal boven ons, het tumult betrof een hele zwerm kraaien die in conflict waren met een buizerd.

Blijkbaar was hij per ongeluk in hun territorium binnen gedrongen en dat pikten ze dus – letterlijk en figuurlijk – niet, vandaar ook dat ze ineens allemaal tegelijk op hem doken.  Ondertussen probeerde hij, zo goed en zo kwaad mogelijk, de zwartrokken van zijn lijf te weren totdat hij op een gegeven moment er tussen uit kon knijpen.

Een buizerd wordt belaagd door een heleboel de kraaien - Foto: ©Louis Fraanje

Een buizerd wordt belaagd door een heleboel de kraaien – Foto: ©Louis Fraanje

Een buizerd in de rui...

Een buizerd in de rui…

- Foto's: ©Louis Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

Buizerd of toch niet?

Toen wij tijdens onze vakantie bovenstaande foto’s op mijn Facebookpagina geplaatst hadden, ontstond er een ware discussie, of het wel echt een buizerd was. Over en weer vielen er namen als zou het een wespendief zijn, of misschien wel een slangenarend etc.  Maar ondanks dat ik later wat uitvergrote beelden had geplaatst bleef de onzekerheid ons parten spelen.
Wat was het nou in werkelijkheid? Met al deze vragen en antwoorden ben ik naar onze natuurvriend en roofvogelkenner Rob Bijlsma gestapt. Wat dit betreft is hij – zonder meer – een autoriteit op dit gebied.

Natuurvriend en roofvogel-deskundige Rob Bijlsma (1955) - Foto: RTV-Drenthe

Natuurvriend en roofvogel-deskundige Rob Bijlsma (1955) – Foto: ©RTV-Drenthe

Een buizerd

We zijn er uitgekomen, het is een buizerd. Hieronder het bericht van natuurvriend en roofvogelkenner Rob Bijlsma:

Dag Louis,
Het is inderdaad een buizerd, zwaar in de rui. Dikke nek, tekening klopt als een zwerende vinger. Wespendief is veel slanker met langere en smallere staart met afgeronde staarthoeken; slangenarend heeft veel langere vleugels en heeft de ogen voorin kop. Altijd handig als je foto’s hebt!

Beste groet, Rob Bijlsma

*********************************************************************************************************************

Bruine kiekendief

Zo zwerven we verder door de Horspolders en regelmatig zien wij de schaduw van een roofvogel over ons heenkomen, het is niet zo moeilijk om deze grote bruine roofvogel te herkennen, want we zien hem vaker deze Bruine kiekendief.

Maar opeens roept Fransien: “Louis… daar vliegen drie Lepelaars vlak achter elkaar over en een stuk hoger de Bruine kiekendief”.  Het is een schitterend gezicht om dat hele stel zo bij elkaar te kunnen bewonderen, voor de Bruine kiekendief hoeven deze grote vogels niet bang te zijn, die zal hen heus niet te grazen nemen. En als de kiekendief ineens naar beneden duikt, scheert hij zo laag over het duingebied dat we zijn schaduw op de grond kunnen zien.

Vliegen er drie Lepelaars over ons heen, hangt er een Bruine Kiekendief boven – Foto: ©Louis Fraanje

Met zijn felle ogen zoekt hij de omgeving af...

Met zijn felle ogen zoekt hij de omgeving af…

- Foto's: ©Louis Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

Dan zakt hij naar beneden, zelfs zo laag dat zijn schaduw zichtbaar wordt op de grond

Dan zakt hij naar beneden, zelfs zo laag dat zijn schaduw zichtbaar wordt op de grond – Foto: ©Louis Fraanje

Koekoek

Zo hebben wij op deze zwerftocht al aardig wat ‘luchtridders’ voorbij of over ons heen zien vliegen, maar het mooiste komt nog. We hadden hem al verschillende keren gehoord vandaag, maar niet gezien. En zo gaat het meestal met deze bekende vogel, die met zijn herhaaldelijke en monotone  roep ‘koekoek’, de mensen in vervoering kan brengen.  Je hoort hem eerder en ook vaker, dan dat je hem ook daadwerkelijk ziet.
Maar… ineens kwam hij vanuit de top van een hoge boom, naar beneden zeilen en kon ik hem – met veel kunst en vliegwerk –  in de vlucht fotograferen. Dat was mij nog niet eerder gelukt en ik was echt – letterlijk en figuurlijk –  in de wolken met mijn plaat!

Komt ineens de Koekoek over ons heen vliegen en... weg is hij weer! - Foto: ©Louis Fraanje

Komt er ineens een Koekoek over ons heen vliegen en… weg is hij weer! – Foto: ©Louis Fraanje

Koekoek en sperwer

De vliegende koekoek is een mooie afsluiter van onze zwerftocht. Maar misschien is het ook wel aardig om te weten, dat de koekoek door zijn dwarsgestreepte borst behoorlijk veel op een sperwer lijkt en mede daardoor gemakkelijker nesten kan vinden waarin ze dan haar ei legt.  Aan de intensiteit van de paniekreacties bij mogelijke waardvogels – die denken dat er een gevaarlijke sperwer aan komt vliegen – kan de koekoek afleiden hoe dicht hij bij het nest is van een potentiële waardvogel.
Nu op naar het volgende avontuur…

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 73

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/06/22/noordwaarts-naar-texel-deel-72/