Noordwaarts naar Texel – Deel 74

Een kleurrijk ochtendgloren en vroege vogels…

Woensdag 3 juni 2020 – ‘s Morgens om 05.13 uur probeerde de zon door het wolkendek heen te komen, wat telkens weer een kleurrijk schouwspel tot gevolg heeft.

Zo zitten wij te genieten van ons uitzicht in de vroege ochtendschemering op het open veld met de waterplas en daarachter het bos.

Langzaam, maar zeker is een nieuwe dag aangebroken en is het einde van onze vakantie alweer in zicht. Maar vandaag gaan we weer ‘vogelen’ zoals wij dat noemen, gewapend met de camera langs ‘heg en steg’ zomaar wat zwerven door de duinen.

Als de zon door het wolkendek probeert heen te komen is dat telkens weer een kleurrijk schouwspel – Foto: ©Louis Fraanje

Als de zon door het wolkendek probeert heen te komen is dat telkens weer een kleurrijk schouwspel – Foto: ©Louis Fraanje

Roodborsttapuit

Als we verder het duin in trekken, ontmoetten wij daar de Roodborsttapuit,  het is een mannetje met twee witte vlekken op de bovenvleugel en een (deels) wit achterwerk en een zwarte kop met witte vlekken op de hals. Vrouwtjes zijn minder fel getekend en hebben naast de wat lichtere oranje borst, bruin gestreepte bovendelen.

De Roodborsttapuit zit op een tak van de Duindoorn op de uitkijk – Foto: ©Louis Fraanje

De Roodborsttapuit zit op een tak van de Duindoorn op de uitkijk – Foto: ©Louis Fraanje

Texel en Veluwe

Net als bij ons op de Veluwe, komen we hier ook regelmatig Roodborsttapuiten tegen, ze broeden in ruig en open, schaars begroeid landschap, vaak met struiken en/of heide, of, zoals hier in de duindoorns. Zijn liedje lijkt wel wat op dat van een Heggenmus, maar is veel zachter en korter. De Engelse naam ‘Stonechat’ heeft deze soort te danken aan de roep die lijkt alsof er twee stenen op elkaar worden geslagen.

Een prachtige vogel die we hier vaak tegenkomen op onze zwerftocht – Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtige vogel die we hier vaak tegenkomen op onze zwerftocht – Foto: ©Louis Fraanje

Grasmus

De Grasmus mag dan een onopvallend vogeltje zijn, als je hem eenmaal in de lens heb gevangen en gezien hebt hoe behendig hij zich tussen de takken van een struik voortbeweegt, dan krijg je zeker respect voor deze kleine vogel. Tel daar dan ook nog even zijn mooie lied bij op, nou… dan vergeet je hem nooit meer. Wij hebben hem ook een tijdje vol bewondering zitten te observeren in de bloeiende Rozenbottel, hij vloog af en aan met een snavel vol insecten, groot en klein.

Grasmus – Foto: ©Louis Fraanje

De Grasmus zat alweer vroeg tussen de Rozenbottels – Foto: ©Louis Fraanje

Zo... dat is een hele snavel vol...

Zo… dat is een hele snavel vol…

– Foto's: ©Louis Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

De Sint Jacobsvlinder nam even rust op het groene blad van de Rozenbottel - Foto: ©Louis Fraanje

De Sint Jacobsvlinder nam even rust op het groene blad van de Rozenbottel – Foto: ©Louis Fraanje

Sint Jacobsvlinder

Iets verderop zagen wij ineens de Sint Jacobsvlinder, die nam even rust op het groene blad van de Rozenbottel. Het is een van de meest opvallende overdag actieve nachtvlinders en hij komt inmiddels overal in Nederland voor. Dat is vooral iets van de laatste tientallen jaren, want vroeger was het toch voornamelijk een duinvlinder en daar is de soort ook nu nog het meest talrijk. Vandaar dat wij deze mooie vuurrode vlinder ook op Texel regelmatig tegenkomen en van genieten.

Molen Het Noorden bij Oosterend - Foto: ©Fransien Fraanje

Wilde Margrieten met erachter Molen Het Noorden bij Oosterend – Foto: ©Fransien Fraanje

Molen Het Noorden

Hollandser kan het eigenlijk niet , tenminste… dat gevoel krijgen wij altijd als we bij molen Het Noorden bij Oosterend zijn aangeland, zoals ook nu weer. Alleen nu is het nog mooier omdat in de berm en langs het water, alles vol staat met wit/gele wilde Margrieten, dat het geheel een prachtig aanzien geven.  Zeer zeker ook een plek om je als Hollander echt ‘thuis’ te voelen, water, wind en een echte Hollandse molen. Dit is weer zo’n fantastisch moment, die je met een gouden randje in je natuurdagboek schrijft.
Maar… het einde van onze vakantie komt in zicht, dus ook ons verhaal, daarover meer in het volgende deel!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 75

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/06/24/noordwaarts-naar-texel-deel-74/