Kleurrijke bloemen op Koningsdag

Al fietsend langs heg en steg…

Een mooi oud gezegde dat ‘heg en steg’, het is ook een zin die Louis nog vaak hanteert, hij houdt van dit soort uitspraken, vandaar dat ik hem hierboven heb gezet.

Steg is een oud woord dat ‘voetpad, smalle weg’ of ‘plank over een sloot’ betekende; het is verwant met stijgen. Met heg wordt gewoon ‘haag’ bedoeld. De variant weg noch steg weten komt nog steeds voor in de grote Van Dale (2005), maar heg noch steg weten is gebruikelijker.

Vond het ook wel heel toepasselijk, omdat wij samen een heerlijke fietstocht door het buitengebied gemaakt hadden en bij het passeren van de dorpen Lunteren en Barneveld, allerlei prachtige bloemen en struiken tegenkwamen.  En omdat het verhaal nu op Koningsdag gepubliceerd wordt, zullen de kleuren oranje, wit en blauw de boventoon voeren.

Oranje-blanje-bleu

De vroegste voorbeelden van de driekleur stammen uit de 16e eeuw. De eerste versie die genoemd wordt (1572) is een veelbanige geuzenbanier in de livreikleuren van Willem van Oranje (wit en blauw), aangevuld met oranje. De oudst bekende gedateerde afbeelding (2 december 1575) werd gemaakt door Jan van Hout, stadssecretaris van Leiden, in het album amicorum van Janus Dousa. Bij het sluiten van de Unie van Utrecht in 1579 werd het oranje-blanje-bleu, de prinsenvlag, de officiële vlag. Later werd het dus rood-wit-blauw!

Een struik met prachtig bloeiende azalia's - Foto: ©Louis Fraanje

Een struik met prachtig bloeiende azalia’s – Foto: ©Louis Fraanje

Goudsbloemen tussen het groene gras - Foto: ©Louis Fraanje

Goudsbloemen tussen het groene gras – Foto: ©Louis Fraanje

Prachtige paarse seringen aan de rand van het dorp - Foto: ©Fransien Fraanje

Prachtige paarse seringen aan de rand van het dorp – Foto: ©Fransien Fraanje

Fluitekruid langs de slootkant - Foto: ©Louis Fraanje

Fluitekruid langs de slootkant – Foto: ©Louis Fraanje

Feest in de natuur

Al is er vandaag geen echt feest in de dorpen en steden vanwege de Coronacrisis, in de natuur is dat zeker wel het geval, vooral de prachtige wilde hyacinten zijn een lust voor het oog. Wilde hyacinten worden ook heel vaak boshyacinten genoemd, omdat je ze in deze tijd ook onder de bomen in loofbossen ziet. Ze groeien het best op vochtige bodems zoals in de bermen en slootkanten. Hoewel blauw de meest voorkomende kleur is, vind je soms ook roze en zelfs witte wilde hyacinten.

Witte dovenetel met wat lager in de berm mooie wilde hyacinten - Foto: ©Fransien Fraanje

Witte dovenetel met wat lager in de berm mooie wilde hyacinten – Foto: ©Fransien Fraanje

Sprookjesachtig mooi zijn ze en vooral dat die diepblauwe kleur - Foto: ©Fransien Fraanje

Sprookjesachtig mooi zijn ze en vooral die diepblauwe kleur – Foto: ©Fransien Fraanje

En van heel dichtbij zijn ze nog mooier - Foto: ©Fransien Fraanje

En van heel dichtbij zijn ze nog mooier – Foto: ©Fransien Fraanje

Betrokkenheid

Hoewel de wilde hyacint geen inheemse plant is in ons land is hij hier niet meer weg te denken. Het is en blijft een schitterend gezicht om  nu overal de bloeiende wilde hyacinten te zien in bos en veld, ook weer zo’n bekende uitspraak van Louis, erg leuk die oude gezegdes.

Op je klompen aanvoelen…

Hoewel ikzelf oorspronkelijk uit de stad kom, zit de natuur ook bij mij in de genen, dus wat dat betreft vullen wij elkaar goed aan en leren we dagelijks van elkaar.
Een fantastisch samenspel, of nog mooier ‘symbiose’ omdat er een gezamenlijke betrokkenheid bestaat tussen ons en de natuur, dat kun je op je klompen aanvoelen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/04/27/kleurrijke-bloemen-op-koningsdag/