Het is oranje en blijft oranje!

Op zoek naar het Oranje-gevoel en een ‘tipje’ van de sluier…

Maandag 27 april 2020 – Koningsdag in Nederland, dan is het feest in Nederland en kleurt alles Oranje, maar vanwege de Coronacrisis was het overal opmerkelijk stil.

Maar de zon scheen en het was heerlijk weer, dus zijn Fransien en ik op de fiets gestapt om ons ‘Oranje- en Vrijheidsgevoel’ vandaag toch enigszins te kunnen beleven.

Vanaf Ede via Binnenveld- Ederveen-Renswoude-Barneveld-Lunteren-Ede bij elkaar ruim 46 kilometer en met een enigszins voldaan ‘Oranje-gevoel weer heelhuids thuisgekomen!

Natuurlijk hebben wij ons aan de voorschriften gehouden en het sociale contact zoveel mogelijk vermeden, in ieder geval op de wettelijk voorgeschreven anderhalve meter.

Eén van de vier versierde kippen bij de ingang van Zorgboerderij Groot Wagensveld - Foto:©Fransien Fraanje

Eén van de vier versierde kippen bij de ingang van Zorgboerderij Groot Wagensveld – Foto:©Fransien Fraanje

Feestkip

Bij Zorgboerderij Groot Wagensveld aan de Barneveldsestraat 36 te Renswoude staan bij de twee ingangen prachtige witte kippen. Nu vandaag is het Koningsdag dus… kregen ze allemaal een oranje sjerp om. En terwijl Fransien en ik aan het fotograferen waren, waarbij ook het Oranjetipje zich liet zien, raakten we aan de praat met de eigenaar over het hele wereldgebeuren en onze hedendaagse (vrijheid). Natuurlijk is het in alle lagen van de maatschappij zichtbaar en voelbaar, maar vooral ook in de zorg is het een zorgelijke toestand, daar waren wij het samen wel over eens.
Toen we uiteindelijk weer wilden opstappen, kregen we spontaan een doosje eieren aangeboden, wat een feest, vriendelijk bedankt mensen!

Opeens liet ook het Oranjetipje zich zien, wat een feest - Foto:© Louis Fraanje

Opeens liet ook het Oranjetipje zich zien, wat een feest – Foto:© Louis Fraanje

En maakte een perfecte landing op de bloemetjes - Foto:© Louis Fraanje

En maakte een perfecte landing op de bloemetjes – Foto:© Louis Fraanje

Vrijheidsgevoel

Het Oranjetipje is wel een ontzettend bewegelijke vlinder, die geen moment eens even rustig gaat zitten, bijna ongrijpbaar voor de camera. Voor de vlinder zelf geeft zoiets natuurlijk een machtig gevoel van vrijheid, maar voor de fotograaf een beetje lastig om haar goed in de lens te kunnen vangen.  Uiteindelijk is het ons – na vele verwoede pogingen – gelukt om deze prachtige vlinder op de gevoelige plaat vast te leggen.

Het versierde echtpaar kip op het erf bij de boerderij - Foto:© Louis Fraanje

Het versierde echtpaar kip op het erf bij de boerderij – Foto:© Louis Fraanje

Humor

En toen we voorbij de Walderveense molen gefietst waren en op weg naar Barneveld, zagen we bij een boerderij aan de linkerkant van de Renswoudsestraatweg (no.16), een versierd echtpaar kip. De hen had een prachtige oranje verenkrans om haar nek gekregen en de haan bekeek haar door een oranje zonnebril. Typisch weer zo’n schitterend voorbeeld van nuchtere Nederlanders, die hun gezonde verstand gebruiken en daarnaast een enorm gevoel voor humor blijken te hebben, dat blije gevoel vol humor namen we mee op onze fietstocht naar Barneveld!

De Barneveldse toren vanaf de Amersfoortsestraat gezien, jammer van al die hoge lantaarnpalen... - Foto:© Louis Fraanje

De Barneveldse toren vanaf de Amersfoortsestraat gezien, jammer van al die hoge lantaarnpalen… – Foto:© Louis Fraanje

Mini-optocht

Het was opmerkelijk stil in het centrum van Barneveld, geen Koningsfeest helaas door de Coronacrisis was alles afgezegd, wel was bijna overal het rood-wit-blauw en de oranje-wimpel duidelijk zichtbaar. Zo hebben Fransien en ik op een bankje bij het station in Barneveld, een pauze ingelast, waarbij we plotseling blij verrast werden door een hele kleine minioptocht.

De mini-optocht in het centrum van Barneveld - Foto:© Louis Fraanje

De mini-optocht in het centrum van Barneveld – Foto:© Louis Fraanje

De bonte stoet met op de achtergrond Kasteel De Schaffelaar in Barneveld - Foto:© Louis Fraanje

De bonte stoet met op de achtergrond Kasteel De Schaffelaar in Barneveld – Foto:© Louis Fraanje

VrijheidsHelden

Het waren Gilian Ter Maaten met zijn vriendjes Paul, Sjoerd, Jaen, Lonana en Edwin uit Barneveld, die eigenhandig van alles in elkaar gefabriceerd hadden. Een bonte stoet met een versierde boot die de driekleur in top voerde, geflankeerd door een grote trom en trompettist.
Het zestal wilde toch graag op hun manier een persoonlijk eerbetoon aan onze koning brengen. Wat een fantastisch initiatief van deze kinderen, het waren voor ons de ‘VrijheidsHelden van Koningsdag’!

Fransien op weg naar Lunteren begroet door twee witte hanen - Foto:© Louis Fraanje

Fransien op weg naar Lunteren begroet door twee witte hanen, met links het oude tolhuisje  – Foto:© Louis Fraanje

Oranjegevoel

Nadat we afscheid hadden genomen van deze jonge initiatiefnemers, die dit als eerbetoon aan de koning, onze driekleur en de oranje kleur van de vrijheid, spontaan ten toon spreidde, pakten wij onze fiets en togen huiswaarts. Onze Koningsdag kon in ieder geval niet meer stuk en het ‘oranjegevoel’ is hierdoor alleen nog meer en nog sterker aangewakkerd. Want… niet voor niets staat de warme kleur oranje voor: vrijheid, warmte, enthousiasme, vrolijkheid, optimisme, kracht, energie, aandacht, beweging, creativiteit en tenslotte het allerbelangrijkste “vrijheid”. En… beste mensen, je kunt het op je klompen aan voelen, daarop richten we ons kompas!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/04/28/het-is-oranje-en-het-blijft-oranje/