Moeflons op de vlucht – Deel 2

De eerste moeflonlammetjes huppelen met de kudde mee…

Een aantal dagen later zijn we er weer en na een hele tijd aanzitten en wachten in de schaduw van een oude den, hoorden wij in de verte ‘gemekker’, we keken elkaar aan en zeiden tegelijkertijd: “Lammetjes, er lopen lammetjes tussen, wat geweldig!”
En jawel hoor, daar verscheen de hele kudde moeflons in het veld, rammen en ooien, met daar tussen de eerste lammetjes van dit seizoen, een ware lust voor het oog. Vanwege het wat harde en felle licht van de late middagzon, waren ze moeilijk te fotograferen, maar uiteindelijk lukte het toch.

En daar verscheen de hele kudde moeflons in het veld – Foto: ©Louis Fraanje

En daar verscheen de hele kudde moeflons in het veld – Foto: ©Louis Fraanje

Een ooi zet het op een lopen en het lammetje probeert haar bij te houden – Foto: ©Louis Fraanje

Een ooi zet het op een lopen en het lammetje probeert haar bij te houden – Foto: ©Louis Fraanje

Zien ze daar wat in het struikgewas of niet? – Foto: ©Louis Fraanje

Zien ze daar wat in het struikgewas… of niet? – Foto: ©Louis Fraanje

Verder gaat het weer en de twee lammetjes huppelen vrolijk mee – Foto: ©Louis Fraanje

Verder gaat het weer en de twee lammetjes huppelen vrolijk mee – Foto: ©Louis Fraanje

In de schaduw onder de bomen worden de kleintjes gezoogd – Foto: ©Louis Fraanje

In de schaduw onder de bomen worden de kleintjes gezoogd – Foto: ©Louis Fraanje

Kraamkamer

Als de dieren eenmaal in de schaduw van de bosrand zijn aangekomen, wordt er eerst aan het kleine grut gedacht, die duiken met hun kopjes onder de achterkant van moeder, op zoek naar de uier met verse melk. Hoewel het wat ver weg is om het allemaal goed te kunnen zien, genieten we van de bedrijvigheid in deze kraamkamer van de moeflons.

Een prachtig gezicht om dat kleine grut zo bezig te zien – Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtig gezicht om dat kleine grut zo bezig te zien – Foto: ©Louis Fraanje

De lammetje huppelen gewoon mee in de kudde – Foto: ©Louis Fraanje

De lammetje huppelen gewoon mee in de kudde – Foto: ©Louis Fraanje

Moeflon nog steeds vogelvrij

Het is allemaal schitterend om te zien, dat huppelende kleine grut tussen de volwassen dieren, des te schrijnender is het dan om te weten, dat de toekomst van deze dieren  nog altijd niet gewaarborgd is. En… omdat de moeflon van oorsprong niet inheems is in Nederland en derhalve als exoot wordt beschouwd,  is het prachtige dier dus in principe ‘vogelvrij’.

Ze worden nu gedoogd, maar wij en ook veel anderen waaronder Vereniging De Moeflon, zouden graag zien dat dit prachtige dier wordt erkend als een inheemse soort. Dan zijn ze eindelijk niet meer ‘vogelvrij’ en kunnen er maatregelen genomen worden om ze te behouden. Want… als er helemaal niets gebeurt, verdwijnen ze binnenkort door toedoen van de wolf!

Lees ook: Moeflons op de vlucht – Deel 3

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/04/10/moeflons-op-de-vlucht-deel-2/