Vijf jaar lang verhalen vertellen over Hessenwegen

Inmiddels draait het scholenproject “Hessenwegen” alweer vijf jaar lang 

Alweer vijf jaar lang worden de leerkrachten en leerlingen van groep 5 en de eventuele combinatieklassen groep 5/6 uit voor het project ”Hessenwegen” uitgenodigd in Museum Lunteren.
In dit project worden de leerlingen geconfronteerd met de geschiedenis van de eigen omgeving en bovendien sluit het project “Hessenwegen” aan bij de landelijke leerlijn Erfgoed Basisonderwijs. Bij het project wordt een leskist aangeboden ter voorbereiding in de klas.

Louis Fraanje vertelt het prachtige verhaal over de Hessenwegen aan de kinderen - Foto: Jac. Gazenbeekstichting

Louis Fraanje vertelt het verhaal over de Hessenwegen aan de kinderen van CBS De Bron – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Nauw betrokken

Vanaf de opstartfase tot nu zijn wij als Jac. Gazenbeekstichting zeer nauw betrokken geweest. Een prachtig project dat inmiddels alweer vijf jaar geleden is begonnen onder de bezielende leiding van de drie dames Rini van der Linde, Josje Zuurbier en Pia Verduijn.  Vanuit de Jac. Gazenbeekstichting werkt onze voorzitter Louis Fraanje mee als verhalenverteller van de Hessenwegen. Een prachtig voorbeeld, om een stukje geschiedenis op een levendige manier door te geven aan de jeugd.

Naar aanleiding van het verhaal komen er veel vragen los bij de kinderen - Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Naar aanleiding van het verhaal komen er veel vragen los bij de kinderen – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Leskist en lesbrief

In de bijgeleverde leskist die in de klassen rouleert, zit basisinformatie over het thema. Aan de hand van een lesbrief voor de leerkracht, afbeeldingen en kleine zakjes met “vervoersproducten”, worden de leerlingen voorbereid op het thema. Tijdens deze lessen vertelt Louis Fraanje een prachtig verhaal aan de kinderen, die echt enthousiast zijn en gespannen luisteren. Toch wel spannend zo’n grote wagen met al die paarden ervoor en dan onderweg de ‘struikrovers’ brr. Maar deze voermannen waren zeker niet bang, volgens Fraanje, ze hadden een flinke sabel om zich te verdedigen, echt geweldig.

Tijdens het beantwoorden van de vragenlijst legt Louis nog het e.e.a. uit aan de kinderen - Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Tijdens het beantwoorden van de vragenlijst legt Louis nog het e.e.a. uit aan de kinderen – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Kennis toetsen

Tijdens het bezoek aan Museum Oud Lunteren vertelt Louis Fraanje over de tijden van weleer toen de Hessenwagens nog over de Veluwe reden. Daarna krijgen de kinderen een korte film over het thema Hessenwegen te zien. En tot slot krijgen ze een vragenlijst naar aanleiding van wat ze gehoord en gezien hebben. Zo kunnen ze hun kennis toetsen aan de hand van een vragenlijst.

Pia Verduijn tijdens de overhandiging en dankwoord aan  Louis voor zijn mooie verhalen – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

In het ‘zonnetje’

Afgelopen woensdag 22  januari werd verhalenverteller Louis Fraanje in het ‘zonnetje’ gezet door de dames van de Educatiecommissie van het scholenproject ‘Hessenwegen’.  Op deze woensdag was het namelijk vijf jaar geleden dat Fraanje als “Hessenwegverteller” geheel belangeloos zijn steentje bij heeft gedragen aan dit scholenproject over de Hessenwegen. Hij kreeg als waardering, een vrijkaart voor uitzichttoren ‘De Koepel’ en een fles ‘Oud Lunters Neutje’.

Pia Verduijn bedankte hem met de volgende woorden: “Namens alle dames van de educatiecommissie, willen wij jou feliciteren met “5 jaar Hessenwegverteller” in Museum Lunteren. Wat zou het ‘Hessenwegproject’ zijn zonder jou Louis. Hartelijk dank voor je geweldige inzet en we hopen nog lang van je vertelkunst te kunnen genieten! Met hartelijke groet, Rini van der Linde, Erica van Wijngaarden, Cobie van de Ven, Petie de Waele en Wilma ten Klooster”

V.l.n.r: Cobie van de Ven, Erica van Wijngaarden, Pia Verduijn, Louis, Rini van der linde, Wilma ten Klooster. Op de foto ontbreekt Petie de Waele, zij kon die morgen niet - Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Het hele team van het project “Hessenwegen” V.l.n.r: Cobie van de Ven, Erica van Wijngaarden, Pia Verduijn, Louis, Rini van der Linde, Wilma ten Klooster. Op de foto ontbreekt Petie de Waele, zij kon die morgen niet – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Hoogtepunt
Een bijzonder hoogtepunt tijdens dit project “Hessenwegen” voor de scholen, was vorig jaar toen burgemeester Verhulst het scholenproject Hessenwegen in Lunteren  een bezoekje bracht. “Geweldig”, aldus Louis Fraanje, “dat burgemeester Verhulst op zo’n spontane manier zijn belangstelling toont voor de geschiedenis over de Hessen en die wij ook aan de kinderen door willen geven. Een mooier waarderingscijfer konden wij niet krijgen!”
.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/01/29/vijf-jaar-lang-verhalen-vertellen-bij-hessenweg-scholenproject/