Drentse natuurfilm HABITAT in première

Nieuwste natuurfilm is ‘schot’ in de roos…

ASSEN – Op uitnodiging van onze natuurvrienden en filmers Henk en Janetta Bos uit Drenthe waren wij gisteren aanwezig bij de première van hun allernieuwste natuurfilm “HABITAT”.  De première van de film vond plaats in de bioscoopzaal van De Nieuwe Kolk in Assen en vanaf vandaag 30 januari is de film daar voor het publiek te bezichtigen.

Natuurvrienden Henk Bos, Fransien Fraanje, Janetta Bos- Veenhoven en Louis Fraanje - Foto: ©Wesley Bos

Natuurvrienden Henk Bos, Fransien Fraanje, Janetta Bos- Veenhoven en Louis Fraanje – Foto: ©Wesley Bos

Heel Nederland

En binnenkort kunnen natuurliefhebbers in het hele land genieten van de schoonheid van de Drentse natuur. Vanaf 6 februari draait de film daarnaast in elk geval in de Kinepolisbioscopen in Almere, Breda, Enschede, Groningen, Hoofddorp, Spijkenisse, Zoetermeer, Emmen en Utrecht (Jaarbeurs). Ook in de Vue-bioscopen in Hoogeveen en Hoogezand is de film dan te zien. Mogelijk volgen meer bioscopen, we houden jullie op de hoogte!

Voor deze werkelijk prachtige film trokken zij 3 jaar lang door de meest ongerepte natuur van het Nationaal Park Drentsche Aa, een van de mooiste Nederlandse nationale parken. Het resultaat is een uniek, waardevol document waar een van de best bewaarde beekdallandschappen van West-Europa zich toont als nooit tevoren. Er werd vaak gefilmd op locaties waar zelden of geen mensen mogen komen en dat maakt het zien van de film tot een avontuur waarbij de natuur van begin tot eind de hoofdrol opeist op een manier die tot ieders verbeelding zal spreken. Dieren werden soms maandenlang in hun leefomgeving gevolgd en de unieke biotoop van het gebied trekt alle registers open.

Henk en Janetta in hun element - Foto: Nighthawk Productions

Henk en Janetta in hun element – Foto: ©Nighthawk Productions

Huzarenstukje

Opnieuw weten Henk en Janetta als gedreven natuurfilmers met een onwaarschijnlijk oog voor detail een schat aan natuurschoon boeiend en op onnavolgbare wijze in beeld te brengen.

Na het overweldigende succes van hun vorige film Wildernis in Drenthe was het de wens en vooral ook uitdaging om deze film over het gebied waarin ze zijn opgegroeid te maken.

De productie van de film werd een waar huzarenstukje waarbij het tweetal regelmatig terug moest vallen op de onverschrokkenheid van hun karakter omdat bepaalde gebieden niet of nauwelijks te betreden waren.

Datzelfde gold voor sommige dieren die een rol spelen in de film. Janetta: ‘Het was inderdaad vaak afzien. Vooral wanneer we weinig slaap kregen…en dat gebeurde nogal eens. Maar ik denk dat we de Drentse natuur nog nooit zo mooi in beeld hebben gebracht als bij =HABITAT=. En het is natuurlijk ook fantastisch wanneer je na zo’n lange productieperiode kan zeggen dat je de film hebt kunnen maken die je vanaf het beginstadium voor ogen had. We hopen natuurlijk dat het publiek =HABITAT= zal omarmen. Door de hele sfeer van onze prachtige film waan je jezelf midden in dat mysterieuze gebied. Omgeven door een schitterende biotoop die zich vanuit alle hoeken kwetsbaar openstelt maar zich aan de andere kant ook graag in volle glorie laat zien…’

Filmen in, rondom en onderwater in Drenthe…Henk ergens in het water van de Drentsche Aa – ©Nighthawk Productions

Over succes…

Over het succes van hun films zijn Henk en Janetta erg nuchter. Ze zijn erg blij dat het publiek hun natuurbeleving op zo’n grote schaal kan delen. Maar ze begrijpen ook dat ‘succes’ creativiteit ook in de weg kan staan en daarom focussen zij zich enkel op hun lopende projecten.

Henk: “Op die manier blijf je met beide benen op de grond staan en word je niet misleid door signalen die je willen overtuigen van ‘…hoe goed je bent… ‘ Er zijn natuurfilmers die veel beter zijn dan wij en dat realiseren we ons ook. Dat vinden we overigens ook prima en we zouden nooit een concurrentiestrijd aangaan met andere filmers. Dan zou je nooit meer je eigen films kunnen maken want je bent bezig met het in de gaten houden van die ander. Het is juist fantastisch dat een ieder op z’n eigen manier de natuur in beeld kan brengen. Ik geef toe dat we ons zeer vereerd voelen dat mensen onze films massaal bezoeken. Dat komt vooral ook omdat we begrijpen dat we iets voor de Drentse natuur kunnen betekenen. En dat voelt goed voor ons…”

Een das op slechts enkele meters in alle rust op zoek gaat naar voedsel – Foto: ©Nighthawk Productions

Natuurfilmer ontmoet das…

Soms is het verbluffend om te zien hoe dicht dieren je naderen wanneer ze op zoek zijn naar voedsel. Als je uit wind blijft kan het zomaar gebeuren dat een das op slechts enkele meters in alle rust op zoek gaat naar voedsel. Tijdens het filmen van de das kwam het enkele malen voor dat een dier ons tot op een meter naderde…zonder ons op te merken. Als natuurfilmers zijn we dan trots dat we in staat zijn de prachtige dieren zo ongestoord te mogen filmen. Hierboven nadert een das Janetta…zonder haar op te merken. Even later zou deze ontspannen ontmoeting toch op onverwachte wijze worden verstoord. Hoe? Dat is te zien in de nieuwe film =HABITAT=…

Meer info over deze nieuwe film:  lees verder …

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk de trailer:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/01/30/drentse-natuurfilm-habitat-in-premiere/