Terugblik jaargang 2019 – Deel 1

Ton Heekelaar portret - Copyright foto Louis Fraanje

Ton Heekelaar

De teruggekeerde wolf en een snikhete zomer

Tijdens het begin van het nieuwe jaar in 2020 is het bij de harde kern van woudlopers een goed gebruik om even een terugblik op het afgelopen jaar te werpen en dan springen er twee aspecten uit:

1e aspect:  Dat de wolf zich na 150 jaar -definitief- weer in ons land op de Midden- & Noord Veluwe heeft gevestigd en…… zelfs een nest jongen heeft geworpen.

2e aspect: De snikhete zomer die wellicht bij een ieder nog vers in het geheugen staat gegrift. Pffff wat was het warm. Zelfs op 25-juli-2019 een hitte record met 40,7 graden in Gilze-Rijen gemeten. Desondanks, heb ik- en velen met mij toch weer hele mooie en interessante beelden weten te schieten.

De wolf is na 150 jaar weer definitief terug in ons land. Zelfs de eerste jongen zijn in 2019 op de Noord-Veluwe geboren - Foto: ©Louis Fraanje.

De wolf is na 150 jaar weer definitief teruggekeerd in ons land, zelfs de eerste jongen zijn in 2019 op de Noord-Veluwe geboren – Foto: ©Louis Fraanje.

Het kan verkeren…

Vaak blijkt het weer, net als de natuur,…….. onberekenbaar: Wat was het geval? Ondanks het langdurige/droge en warme weer is gebleken dat heel lokaal plaatselijk toch nog een regenbuitje is gevallen. Zo ook boven de Posbank heuvels aan de Veluwezoom. Dat resulteerde dat de dop- en struikheide op die Lössgrond zich helemaal in hun element voelden. Gevolg dat in de maand augustus nabij De Posbank een schitterende paarse heide vegetatie viel te bewonderen.

Vele recreanten en……natuurfotografen hebben hiervan geprofiteerd. Slechts enkele kilometers in westelijke richting is o.a. op het Landgoed “Rosendael” geen druppel regen gevallen. Met gevolg dat aanéén gesloten blauwe bosbes-vegetatie op dat landgoed geheel is verdroogd, dan wel door langdurige zonnebrand het lootje gelegd. Bredero zei het reeds: “Het kan verkeren”.

Natuurfotografen en roodwild in het geaccidenteerde terrein rond De Posbank - Foto: ©Ton Heekelaar

Natuurfotografen in het geaccidenteerde terrein rond De Posbank – Foto: ©Ton Heekelaar

Een viertal hindes in de bloeiende heide op De Posbank- Foto: ©Ton Heekelaar

Een viertal hindes in de bloeiende heide op De Posbank- Foto: ©Ton Heekelaar

Minder vlinders

De jaarlijkse trek van vlinders op twee vlinderstuiken in onze tuin aan de Zuid Veluwe liet zowel in aantal- als in diversiteit duidelijk te wensen over. Desondanks heb ik toch nog een mooie Koninginne-page weten te platen. Ongetwijfeld de meest spectaculaire dagvlinder met een vleugelspanwijdte tot wel 75 mm. Het kenmerk hierbij zijn toch wel de opvallende zwartkleurige vleugel-slippen.

De schitterende Koninginnepage - Foto: ©Ton Heekelaar.

De schitterende Koninginnepage – Foto: ©Ton Heekelaar.

Ondanks weinig vlinders in zowel aantal als in diversiteit tijdens 2019 waargenomen. Desondanks wel de kenmerkende schitterende Koninginne-page op 26-augustus 2019 aan de Veluwezoom voor mijn fotolens!

Lees ook:  Terugblik jaargang 2019 – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2020/01/15/terugblik-jaargang-2019-deel-1/