Noordwaarts naar Texel – Deel 62

Van een grote boot en een klein vogeltje…

Eenmaal op het strand aangekomen, zien we een vissersboot op zee en tegelijkertijd moeten we allebei denken aan het vreselijke ongeluk met de vissersboot uit Urk, de UK165 Lummetje, die op donderdag 28 november jl. – in zwaar weer – gezonken was hier vlakbij voor de kust van Texel. Het is op ongeveer zeven kilometer ten westen van Texel gezonken en ligt op ongeveer twaalf meter diepte. Op de boot zaten de 41-jarige Jochem Foppen en de 27-jarige Hendrik-Jan de Vries uit Urk.

Dit voorval heeft ons erg aangegrepen, mede ook omdat wij regelmatig op Urk komen en nu weer hier op het strand van Texel, als wij de vissers bezig zien met hun netten, komt zoiets weer ‘keihard’ binnen. Maar… ook zien we hier ter plekke, dat het leven – ondanks alles – weer doorgaat, hoe vreselijk en verdrietig dit alles is. Toch blijft het in je hoofd zitten en gaan onze gedachten uit naar de nabestaanden van deze twee jonge mensen die zijn verdronken, ongetwijfeld zullen zeer velen met ons dit ook zo voelen.   !

Fransien zit gehurkt bij de vloedlijn een vissersboot te fotograferen - Foto: ©Louis Fraanje

Fransien zit gehurkt bij de vloedlijn een vissersboot te fotograferen – Foto: ©Louis Fraanje

De vissersboot in actie – Foto: ©Fransien Fraanje

Een zwerm meeuwen volgt – Foto: ©Louis Fraanje

Een zwerm meeuwen volgt – Foto: ©Louis Fraanje

Bij het vooraanzicht zien we de letters WR 36 dat staat voor Wieringen-Den Oever - Foto: ©Louis Fraanje

Bij het vooraanzicht zien we de letters WR 36 dat staat voor Wieringen-Den Oever – Foto: ©Louis Fraanje

Luctor et Emergo

Desondanks genieten wij van dit prachtige tafereel op het woelige water en hebben we een diep respect voor deze mannen van de zee, misschien heeft dat ook wel te maken met onze voorouders uit Zeeland, wie zal het zeggen. Het ‘Luctor et Emergo’ oftewel ‘Ik worstel en kom boven’ staat ook hoog in ons vaandel en dat zegt eigenlijk al wel genoeg!

Louis in de aanslag met zijn camera om de vogel te 'platen' – Foto: ©Fransien Fraanje

Louis in de aanslag met zijn camera om de kleine vogel te ‘platen’ – Foto: ©Fransien Fraanje

Drieteenstrandloper

Dan ontdekken we opeens een klein vogeltje wat onrustig en supersnel langs de vloedlijn dribbelt, af en toe opvliegt en op deze manier zijn kostje bij elkaar probeert te scharrelen. Het is een  Drieteenstrandloper en als we hem dan eenmaal goed en wel in beeld hebben, zijn we allebei ineens helemaal in de ban van het kleine vogeltje.

De Drieteenstrandloper heeft de ‘sokken’ erin gezet – Foto: ©Louis Fraanje

Klein maar dapper

Ja… het is bijna niet te geloven, maar deze kleine vogel is een formidabele vlieger. Vanuit hun broedgebied op Groenland, vliegen ze naar Europa en komen hier weer op krachten en vliegen vervolgens nog eens door naar West-Afrika, waar ze overwinteren. Klein maar dapper, zeker als je bedenkt dat ze vaak minder dan 50 gram wegen, dat is toch onvoorstelbaar!

Onrustig loopt hij langs de vloedlijn…

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

                                                                                                       

Strandjutters

Zo sjouwen we samen over het strand van Texel, al spiedend en speurend of we misschien nog meer bijzondere dingen kunnen ontdekken. Wat dat betreft zijn wij ook net een stelletje strandjutters, dat maakt ons ook helemaal niks uit, want… juist dat vrijbuitersleven trekt ons wel aan, het versterkt ons ‘vrijheidsgevoel’ alleen nog maar meer!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 63

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/12/17/noordwaarts-naar-texel-deel-62/