Noordwaarts naar Texel – Deel 63

Geweldige wolkenpartijen in de lucht en kleine schatten in het zand…

Zo struinen Fransien en ik over het strand, waarbij geweldige wolkenpartijen ervoor zorgen dat het licht constant verandert, wat voor ons fotografen uiteraard prachtige beelden oplevert.
Het uitzicht is hier echt fantastisch en in de verte aan de horizon kunnen wij nu heel duidelijk de vuurtoren van Den Helder onderscheiden.

Geweldige wolkenpartijen zorgen ervoor dat het licht constant verandert – Foto: ©Louis Fraanje

Geweldige wolkenpartijen zorgen ervoor dat het licht constant verandert – Foto: ©Fransien Fraanje

Fransien in het zonlicht... en... toen kwam een grote donkere wolk aandrijven, – Foto: ©Louis Fraanje

Fransien in het zonlicht… en… toen kwam een grote donkere wolk aandrijven, – Foto: ©Louis Fraanje

Lange schaduw

Als Fransien wat verder naarvoren loopt om het prachtige schouwspel van licht, lucht, water en zand in beeld te brengen, komt er ineens een grote donkere wolk aandrijven. De zon verdwijnt  achter de wolken, maar… hier en daar weten de zonnestralen er tussendoor te dringen en  maken een lange schaduw van Fransien op het strand zichtbaar.  Het resultaat is te zien op onderstaande foto, waarbij de afdrukken van onze wandelschoenen nog duidelijker zichtbaar worden in het zand.

De afdrukken van de wandelschoenen zijn duidelijk zichtbaar in het zand. – Foto: ©Fransien Fraanje

De afdrukken van de wandelschoenen zijn duidelijk zichtbaar in het zand. – Foto: ©Fransien Fraanje

Fransien loopt  ondertussen al speurend en spiedend  tussen de schelpen – Foto: ©Louis Fraanje

Zandkleurige steen

Inmiddels is Fransien de andere kant opgelopen, om ondertussen al speurend en spiedend  de schelpen en andere voorwerpen op het strand eens goed te bekijken of er misschien iets voor haar tussen zit, dat meer dan de moeite waard is om te verzamelen.  Het is een telkens weer terugkerend gebeuren, wat eigenlijk gewoon heel ontzettend leuk en spannend is, want je weet nooit wat je tegen kunt komen.

Kleine schatten uit de zee nu op het strand als een natuurlijk stilleven – Foto: ©Fransien Fraanje

Kleine schatten uit de zee nu op het strand als een natuurlijk stilleven – Foto: ©Fransien Fraanje

Zandkleurige steen

En… dan ineens ligt daar een zandkleurige steen te glanzen in het zonnetje, hij is nog maar kortgeleden aangespoeld want er zitten luchtbelletjes op van het zilte nat.  Er is een stukje afgebrokkeld en geeft daarmee het binnenste van deze bijzondere steen bloot en die is helemaal wit, terwijl de buitenste laag een lichtbruine kleur heeft. Voor een buitenstaander misschien iets, wat totaal geen waarde heeft, maar voor ons juist wel, zomaar een steen met een verhaal. Een steen die op zijn wereldreis een stuk is kwijtgeraakt en ondanks dat hij gekwetst is, aan ons laat zien hoe puur  hij van binnen gebleven is, mooi toch!

Ondanks dat hij gekwetst is, aan ons laat zien hoe puur 'wit' hij van binnen gebleven is – Foto: ©Louis Fraanje

Ondanks dat hij gekwetst is, aan ons laat zien hoe puur ‘wit’ hij van binnen gebleven is – Foto: ©Louis Fraanje

Klein en groot

Dat nou net tussen die enorme verscheidenheid aan schelpen op het strand, zo’n enkele ‘gekwetste’ steen zoveel indruk op je kan maken, dat vind ik nou zo bijzonder, En dit zijn nou juist de ‘kleine’ dingen die het doen, namelijk in al hun kleinheid, zo’n grote impact kunnen hebben. Mede daarom hebben wij deze bijzondere steen meegenomen en een heel apart plekje in huize ‘Fraanje’ gegeven!

Even uitrusten denkt Louis en dan… ja… hier kun je alle kanten uit, dus zeg het maar……..– Foto: ©Fransien Fraanje

Als stenen konden spreken

Als ik even later bij een grote paal – met aparte richtingaanwijzers – sta uit te rusten, bedenk ik mij dat die steen weleens een verre reis gemaakt zou kunnen hebben, misschien wel helemaal vanuit het hoge noorden, wie zal het zeggen?
In de Indiaanse cultuur worden stenen het liggende volk genoemd, informatiedragers van de aarde. Deze stenen kunnen de zoeker veel kennis verschaffen omtrent onze planeet en al het leven. De moderne mens is inmiddels mijlenver verwijdert geraakt van al dit soort oude wijsheden, jammer… maar helaas!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 64

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/12/19/noordwaarts-naar-texel-deel-63/