Watersnippen in het kale maisland

Jan van Uffelen

Barneveldse natuurliefhebber Jan van Uffelen volgt de natuur dichtbij huis…

Al 31 jaar wonen we aan de rand van Barneveld in de wijk De Vaarst. Met het uitzicht op de weilanden is het dagelijks genieten van de vele vogelsoorten die de buurtbewoners met een bezoek vereren. Dat varieert van ijsvogels, kieviten, allerlei soorten ganzen…. noem maar op. Zelfs de vos struint wel eens langs de slootrand.

En wat het nog leuker maakt, is dat diverse buren dezelfde interesse hebben in de natuur en dat we elkaar spoedberichtjes sturen als er weer iets bijzonders is te zien.

Een Groene specht - Foto: ©Jan van Uffelen

Een Groene specht – Foto: ©Jan van Uffelen

IJsvogel op de stoel - Foto: ©Jan van Uffelen

IJsvogel op de stoel – Foto: ©Jan van Uffelen

 

 

 

 

 

 

Fazant

Afgelopen zaterdag maakte onze buurjongen foto’s van een fazant die op korte afstand in het natte maisland liep. Toen er een fietser passeerde dook hij ineen om zich te verbergen, maar gezien zijn kleurenpracht helpt hem dat niet veel. (Zie onderstaande foto’s.)

De kleurrijke fazant Foto buurjongen Jan van Uffelen

Een statig stappende fazant…

zoekt dekking in het kale - Foto: ©de-veluwenaar

even later zoekt hij dekking in het  maisland – Foto’s: ©de-veluwenaar

Watersnippen 

Naast zijn fototoestel installeerde onze buurjongen zijn spotting scope met daaraan gekoppeld zijn mobiel en daar ontdekte hij op 100 meter afstand een viertal watersnippen, die er van het zonnetje genoten. Dat is echt een treffer, want die vogels zijn met hun schutkleur nauwelijks te zien tegen de achtergrond. Daar vertrouwen ze ook helemaal op en je moet wel heel dichtbij komen, voordat ze er vandoor gaan.

Een roek loopt steeds in de weg en daarachter zitten de watersnippen - Foto: ©Jan van Uffelen

Een roek loopt steeds in de weg en daarachter zitten de watersnippen – Foto: ©Jan van Uffelen

Meteen werd er een vreemde-vogel-alert rondgestuurd en korte tijd later stonden er diverse buren mee te genieten van het bijzondere tafereel. Nieuwsgierige wandelaars die langskwamen voegden zich bij de groep. Grappig om te zien dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in de dierenwereld.

De vier watersnippen vallen nauwelijks op in het kale maisland - Foto: ©Jan van Uffelen

De vier watersnippen vallen nauwelijks op in het kale maisland – Foto: ©Jan van Uffelen

Uniek fotoboek

Onze buurjongen heeft een uniek fotoboek samengesteld waarin prachtige foto’s van vogels staan, waaronder die van een groep vliegende watersnippen. Bij elke foto heeft hij vermeld waar en op welk tijdstip/jaargetijde hij de foto’s heeft gemaakt.

De buurjongen maakte deze mooie opname van overvliegende watersnippen - Foto: ©de-veluwenaar

De buurjongen maakte deze mooie opname van overvliegende watersnippen – Foto: ©de-veluwenaar

Het boek is nooit af, want regelmatig gaat hij nog met zijn moeder op pad om overal in het land in natuurgebieden bijzondere vogels op te sporen. Het fotoboek lijkt een beetje op het blog van de Veluwenaar dat je eigenlijk ook (gedeeltelijk) kunt zien als een dagboek van Louis en Fransien Fraanje.

De watersnip heeft jarenlang het briefje van 100 gulden gesierd en het waardepapier werd dan ook de snip genoemd. Dat was destijds heel bijzonder, want overal ter wereld stonden op het papieren geld staatshoofden of bekende figuren uit de geschiedenis afgebeeld.

De watersnip heeft jarenlang het briefje van 100 gulden gesierd – Foto: ©Jan van Uffelen

Watersnip op bankbiljet

Robert Oxenaar, de toenmalige ontwerper bij de Nederlandse Bank, gooide het roer om en plaatste op het briefje van honderd de watersnip, het vijftig gulden biljet kreeg een zonnebloem als beeldmerk en het briefje van 250 gulden werd versierd met de vuurtoren van Haamstede. Deze revolutionaire aanpak van Oxenaar trok wereldwijd de aandacht. Geld was niet langer meer een briefje van waarde maar nu ook een culturele boodschapper. Het gaf ook problemen, want Nederlandse toeristen die met het geld naar buitenlandse geldwisselaars gingen, werden in het begin niet vertrouwd. Men dacht dat het monopolygeld was.

Tot 1 januari 2032 is er nog de mogelijkheid om de oude bankbiljetten om te ruilen tot euro’s.

Op de biljetten moesten geheime veiligheidskenmerken worden verwerkt en toen Robert Oxenaar in zijn achtertuin een wild konijn zag „dansen“, had hij daarvoor meteen een prachtig onderwerp.

Natuurweetjes

Vogels boeien wereldwijd natuurvrienden, maar trekken ook de aandacht van luchtvaartingenieurs die versteld staan van de vliegeigenschappen van veel vogels. Zo lees ik op het blog van Rypkezeilmaker.nl dat als een vogel sneller wil vliegen, hij dat doet zonder sneller te klappen met de vleugels. Een zwaluw kan binnen 1 seconde remmen van 60 kilometer per uur naar 0 en dat zonder hoogte te verliezen. En een valk kan G-krachten verdragen die een F16 piloot wit doet wegtrekken in zijn schietstoel. Het zijn zo maar een paar raadsels voor vliegtuigbouwers en natuurvrienden die met andere ogen naar de Schepping kijken dan mensen die het allemaal zomaar aan zich voorbij laten gaan.

Tekst en foto’s:  ©Jan van Uffelen 

______________________________________________________________________________________________________________________

Filmbeelden: Een roek wil de aandacht trekken tijdens het filmen van de watersnippen:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/12/18/watersnippen-in-het-kale-maisland/