Burlen, flemen en aanmodderen in de bronsttijd

Wat een bronsthert wel niet allemaal moet doen…

Nog altijd zijn er mensen, die denken dat het hert in de bronsttijd ‘burlt’ om de aandacht van de vrouwtjes te trekken en om indruk op hen te maken. Maar… niets is minder waar, want door te burlen laten de geslachtsrijpe mannetjes hun concurrenten weten, dat ze bereid zijn om te vechten voor de hindes (vrouwtjes). Het verschil tussen de herten is duidelijk te horen, bij een ouder hert is het geluid vaak zwaarder. Ook zijn bronstmanen rondom de nek zijn nu volgroeid en geven hem een imposant uiterlijk.

Dit bronsthert bracht er nog niet veel van terecht - Foto: ©Louis Fraanje

Dit bronsthert bracht er nog niet veel van terecht – Foto: ©Louis Fraanje

Blijven oefenen

Enkele dagen geleden lukte het burlen nog niet zo erg goed met een hert, zelfs het jonge grut was er niet direct van onder de indruk. Dus… zal hij moeten blijven oefenen, zou ik zeggen, maar dat zal de komende tijd wel beter gaan lukken, want hij zal toch aan de bak moeten. We zullen het wel gaan beleven, geduld is een schone zaak! (Zie foto onder).

Zelfs het jonge grut was nog niet erg onder de indruk - Foto: ©Louis Fraanje

Zelfs het jonge grut was nog niet erg onder de indruk – Foto: ©Louis Fraanje

Flemen

Het edelhert op de foto trekt zijn bovenlip omhoog, daar in zijn gehemelte zit een klein en gevoelig orgaan. Dit gebruikt hij om de bronstlucht van de hinde op te snuiven, zodat hij er achter kan komen of de hinde bereid is om met hem te paren.

Bij het 'flemen' trekt het hert zijn bovenlip omhoog - Foto: ©Louis Fraanje

Bij het ‘flemen’ trekt het hert zijn bovenlip omhoog – Foto: ©Louis Fraanje

Regelmatig zie het bronsthert flemen in de bronsttijd - Foto: ©Louis Fraanje

Regelmatig zie het bronsthert flemen in de bronsttijd – Foto: ©Louis Fraanje

Modderbad

Om echt indruk te maken op de vrouwtjes, neemt het bronsthert regelmatig een modderbad, hij rolt zich dan om en om, soms helemaal op zijn rug en tegelijkertijd urineert hij over zijn onderbuik. En… des te sterker de geur van urine, des te meer kans hij maakt bij de hindes(vrouwtjes). Ook slaat hij regelmatig met zijn gewei tegen jonge boompjes en gooit hij plaggen zand en heide omhoog, of loopt hij met een complete tak in zijn gewei rond op de bronstplek, om maar te imponeren!

Het hert neemt regelmatig een modderbad - Foto: ©Louis Fraanje

Het hert neemt regelmatig een modderbad – Foto: ©Louis Fraanje

Als een koning van de Veluwe staat hij op uit de zoel - Foto: ©Louis Fraanje

Als een koning van de Veluwe staat hij op uit de zoel – Foto: ©Louis Fraanje

Bronsttijd

Ieder jaar is de edelhertenbronst weer een bijzonder natuurgebeuren, dat veel natuurliefhebbers en fotografen naar de Veluwe lokt. Dan kom je niet alleen veel herten tegen, maar ook heel veel mensen, allemaal willen ze een glimp opvangen van dit ‘oergebeuren’, een ieder met zijn eigen interpretaties en kennis van de natuur.

Maar… de echte liefhebbers, die pik je er zo tussenuit, die kunnen je ‘haarfijn’ uitleggen over het hoe en waarom, daar heb ik van jongsaf aan veel van geleerd. Toen ging dat natuurlijk allemaal heel anders en daarbij was het allemaal veel kleinschaliger dan tegenwoordig, dat is misschien ook wel vanzelfsprekend. Maar… als ik heel eerlijk ben, dan denk ik weleens met een beetje nostalgie en weemoed terug aan die tijd in de Veluwse eenzaamheid!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook deze schitterende beelden van Patrick van Asselt:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/09/13/burlen-flemen-en-aanmodderen-in-de-bronsttijd/