Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 162

Defensie laat “Hubertus” schrikken…

Op maandagmiddag d.d. 9-september- 2019: reed ik met betrekking tot de roodwild-bronst dit jaar voor de 1e-keer naar de HV. Om parkeerproblemen te ontlopen leek het mij raadzaam om vroeg in de middag vanuit Velp te vertrekken. Bij aankomst bleek dat inderdaad geen overbodige luxe opdat p.p.(1) al aardig met het nodige blik was bezet. Dus schoof ook ik gewoon aan in de rij. Gelukkig met mooi zicht op de in het midden gelegen drink/zoel-plaats.

Mijn buren aan de rechterzijde bleek een alleraardigst stel Brabanders -op leeftijd- te zijn die speciaal voor de edelhertenbronst een weekje vakantie in Bennekom hadden geboekt. Aan mijn linkerzijde schoof de mij bekende natuurfotografe uit Arnhem aan. Beter bekend als de gepassioneerde fotografe met de opvallende hoog blonde paardenstaart. Vervolgens mijn fotoapparatuur achter de bolide op statief geplaatst. En tot slot op een riante stoel – uit de kofferbak van mijn goudkleurige koets – heel gedwee gaan zitten in afwachting op de dingen die hopelijk zouden gaan komen…

Verstijft van schrik kijkt “Hubertus” beide laag overvliegende vliegtuigen op de HV na om vervolgens ijlings het hazenpad te kiezen –  Foto: ©Ton Heekelaar

Heilzame werking

Na enige tijd -plotseling- via de links-voor gelegen wildweide, aanloop van het inmiddels algemeen bekende hert “Hubertus”, die inmiddels enkele dagen geleden ook al eens langs was geweest, maar er toch weer vandoor was gegaan. Het hert zag er conditioneel prima uit en was ogenschijnlijk helemaal klaar voor de bronst om de strijd met zijn rivalen aan te gaan ten gunste van de paringsbereide hinden en smaldieren.

De kwetsuur strak onder de rozenkrans van zijn rechterstang zag er nu beter uit, doch was nog niet geheel genezen. Linea recta liep “Huub” naar de drink/zoel-plaats om zijn dorst te lessen en vervolgens er lekker in te gaan rollebollen. Hopelijk heeft de zoel een  geneeskrachtige en heilzame werking op zijn kwetsuur..

Twee laag over-vliegende vrachtvliegtuigen jagen “Hubertus” de stuipen op het lijf! - Foto: ©Ton Heekelaar

Twee laag over-vliegende vrachtvliegtuigen jagen “Hubertus” de stuipen op het lijf! – Foto: ©Ton Heekelaar

Gespannen houding

Na enige tijd stond het dier op, schudde zich uit en begon zenuwachtig om zich heen te loeren! Wat kon hiervan de oorzaak zijn? Soms een rivaal in aantocht? De oorzaak hiervan liet niet lang op zich wachten opdat in no-time twee vrachtvliegtuigen van onze Koninklijke Luchtmacht -kort achter elkaar- laag over het grove-dennen vak kwamen aanvliegen. De anders zo rustige “Hubertus” die zich door niets en niemand uit het lood laat slaan, stond nu in gespannen houding en uiterst gebiologeerd -omhoog- naar beide “transport-kisten” te loeren. Toen kort nadien de vliegtuigen voor de tweede keer over kwamen vliegen werd het “Hubertus” te veel en koos ijlings het hazenpad.

Volledigheidshalve vermeld:

Deze laagvlieg-oefeningen zijn gerelateerd aan de 75-jarige herdenking der bevrijding van ons land i.v.m. de 2e-Wereldoorlog. Activiteiten in dit kader zijn o.a. de Airborne Herdenking op  zaterdag d.d. 21-september op de Ginkelse Heide te Ede. Hierbij zullen honderden parachutisten landen. Hopelijk zijn de weergoden de organisatie van dit evenement gunstig gezind…….

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 163

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/09/12/het-legendarische-hert-hubertus-deel-162/