Noordwaarts naar Texel – Deel 57

Vogels van velerlei pluimage…

Na onze ontmoeting onderweg naar Texel in de vroege ochtend met de jonge vossen, zijn we inmiddels aangekomen op het Waddeneiland en hebben een mooi plekje gevonden bij het uitkijkplatform ‘De Geul’ bij de Mokweg.

Voor veel vogelaars is dit een bekende plek op Texel, want je hebt er een fantastisch uitzicht, zowel op de Geul alsook op de Mokbaai, een mooie plek om overvliegende vogels te fotograferen.

Geduldig wacht Louis op het uitkijkplatvorm aan de Mokweg wat komen gaat – Foto: Fransien Fraanje

Groenling

Toch… bleek na een uurtje, dat het misschien wel wat te warm was op dit uur van de dag, dus besloten we een wandeling te gaan maken in het gebied erachter ‘De Hors’, wie weet zouden we daar misschien nog wel wat tegenkomen. En dat bleek achteraf gezien een goede keus te zijn geweest, lees maar met ons mee.

Daar werden wij bijna direct al ontvangen door een Groenling,  die daar vanaf een eikentak zijn welbekende liedje ten gehore bracht. Heerlijk zo tussen het groene eikenblad, zoiets is dan echt een kadootje, maar na enige tijd zijn best gedaan te hebben, spreidde hij zijn vleugels als een geel/groene waaier en ging er vandoor. Die wonderschone vliegbeweging konden we heel mooi vastleggen! (Zie de foto’s hieronder!)

Op een eikentak zat een Groenling zijn welbekende liedje ten gehore te brengen – Foto: ©Louis Fraanje

Ineens was hij klaar met zijn liedje en ging er vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Ineens was hij klaar met zijn liedje en ging er als een speer vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Met wijd uitgespreide vleugels en staart vloog hij voor ons langs – Foto: ©Louis Fraanje

Met wijd uitgespreide vleugels en staart vloog hij voor ons langs – Foto: ©Louis Fraanje

Wat een schitterende geel/groene waaier in vogelvlucht – Foto: ©Louis Fraanje

Wat een schitterende geel/groene waaier in vogelvlucht – Foto: ©Louis Fraanje

Grasmus

Vogels goed op de plaat vastleggen, is en blijft een vak apart, want… je wilt niet altijd het standaardplaatje van een vogel op een tak, nee… het allermooiste is natuurlijk dat er beweging in zit en dat is niet eenvoudig. Maar… deze keer hadden we geluk en waren we er erg blij mee.
En zo zwerven Fransien en ik samen verder door het gebied, maar even later horen en zien we de Grasmus in de struiken en raken we beiden geboeid door deze onopvallende zanger met zijn witte bef.

De Grasmus is een onopvallende vogel maar hij kan prachtig zingen – Foto: ©Louis Fraanje

De Grasmus is misschien een onopvallende vogel maar hij kan prachtig zingen – Foto: ©Louis Fraanje

Het mannetje van de Kneu kleurt rood...

Het mannetje van de Kneu – Foto: ©Louis Fraanje.

Ook de Blauwborst liet zich zien - Foto: ©Fransien Fraanje

Ook de Blauwborst liet zich zien – Foto: ©Fransien Fraanje

 

 

 

 

 

Tenslotte…

Op de terugweg zit een kneu op een tak als het ware te poseren, zijn mooie rode kleur lijkt nu nog feller in de avond, op dit moment zit hij daar en is hij stil, terwijl hij in de broedtijd het hoogste lied zingt. Ja,  hij is een zeer goede zanger, mooi om te horen, maar ook mooi om hem te zien zitten met z’n karmijnrode borst.

Wat een verschil met de blauwborst, die door zijn kleuren en uitbundige zang een opvallende verschijning in de Nederlandse vogelwereld is en hij doet het goed. Blauwborsten hebben de afgelopen decennia in Nederland een flinke opmars heeft gemaakt, doordat er meer geschikt leefgebied is bijgekomen. Het is een van de weinige soorten die van de Rode Lijst is geschrapt, omdat het zo goed gaat.

Dit is toch een grandioos en zeker ook kleurrijk begin van een vakantie op Texel, of ik moet het helemaal mis hebben, maar dit pakken ze ons niet meer af.  Zo blijven we nog een poosje rondhangen in de omgeving van ‘De Hors’ en de ‘Mokbaai’, want het is een af en aan vliegen van vogels in deze omgeving.  Dan merk je pas dat Texel ook een echt vogeleiland is, met vogels van velerlei pluimage, dat zullen in de loop van deze vakantieweek wel merken.

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 58

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/08/noordwaarts-naar-texel-deel-57/