Vossenspektakel langs de weg!

Onverwachte verrassing onderweg in de polder…

Inmiddels is het alweer twee maanden geleden dat wij op het eiland Texel waren, maar we verlangden allebei weer naar het water, dus trokken we bezakt en beladen in de vroege ochtend van zondag 2 juni jl. om 5.30 uur noordwaarts.

Het was heerlijk rustig onderweg, bijna geen auto te bekennen, we rijden dan via Nijkerk door de polder naar Lelystad, vervolgens (via de dijk) langs Enkhuizen omhoog naar de veerhaven van Den Helder.

Het is nog vroeg in de polder als de zon opkomt - Foto: ©Fransien Fraanje

Het is een prachtig gezicht als ‘s morgens vroeg in de polder de zon opkomt – Foto: ©Fransien Fraanje

Onverwachtse ontmoeting

Maar… voordat het zover was, stond ons onderweg nog een verrassing te wachten, want… halverwege tussen Nijkerk en Lelystad zagen we ineens iets donkers op en naast de weg. Eenmaal op de plek aangekomen, stonden we ‘oog in oog’ met drie jonge vossen, die blijkbaar nu hun speelkwartiertje hadden. En daarbij ietsje verder van huis waren gegaan, dan in eerste instantie de bedoeling was, wie zal het zeggen? Voor ons was het in ieder geval een buitenkansje, op weg naar onze vakantiebestemming.

Twee bruine kopjes tussen het groen... vossen a

Twee bruine kopjes tussen het groen – Foto: ©Fransien Fraanje

Twee jonge vossen - Foto: ©Louis Fraanje

Twee jonge vossen – Foto: ©Louis Fraanje

 

En... echt niet bang uitgevallen...

En… echt niet bang uitgevallen…

...nee hoor - Foto's: ©Louis Fraanje

…nee hoor – Foto’s: ©Louis Fraanje

De voorste van de drie was wel heel brutaal – Foto: ©Louis Fraanje

De voorste van de drie was wel heel brutaal – Foto: ©Louis Fraanje

Brutaal en wijsgerig

Eentje van het drietal was zo brutaal om vanuit de berm onze richting op te wandelen, wel schrok hij als wij – per ongeluk – een onverhoedse beweging maakten, dan was hij binnen de kortste keren tussen het hoge gras verdwenen. Maar… dat duurde soms maar enkele minuten, of daar was hij weer terug en stond hij heel brutaal en wijsgerig naar ons te staren. De twee anderen bleven toch zoveel mogelijk op afstand, blijkbaar vertrouwden zij het toch niet helemaal, wat ook zeer begrijpelijk is!

Deze jonge vos gaat er echt even heel stoer voor te gaan staan - Foto: ©Fransien Fraanje

Deze jonge vos gaat er echt even heel stoer voor te gaan staan – Foto: ©Fransien Fraanje

Eentje van het drietal was zo brutaal om vanuit de berm onze richting op te wandelen – Foto: ©Louis Fraanje

Uiteindelijk gingen ze er met grote sprongen vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Uiteindelijk gingen ze er met grote sprongen vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Zo hebben wij daar samen zo’n twintig minuten lang genoten van dit ‘vossenspektakel’ langs de weg, want uiteindelijk gingen ze er met grote sprongen vandoor, weer terug naar moeder en hebben wij ze niet weer gezien. Nou… dan kan je vakantie toch zeker niet meer stuk, zou ik zeggen, als je zo maar onverwachts langs de weg getrakteerd wordt op een ‘speelkwartiertje’ met drie jonge vossen, toch?

En na dit prachtige ‘intermezzo’ hebben we onze reis weer hervat om toch nog op tijd de veerboot in Den Helder te halen, dat is in ieder geval gelukt en ook de vakantie op Texel was een belevenis op zich, daarover hoop ik u binnenkort meer te vertellen in de serie: “Noordwaarts”!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje dat Fransien tussendoor nog even uit de hand maakte:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/05/vossenspektakel-langs-de-weg/