Grote witte bollen in de berm!

Zomaar ergens in de berm van de weg zagen wij Reuzenbovisten

Als je onderweg ergens in de berm of een weiland een witte bal ziet liggen. Kijk dan even goed of het misschien niet toch een paddenstoel is. De omstandigheden zijn namelijk gunstig voor de groei van reuzenbovisten.

Een grote witte bol in de berm van de weg - Foto: © Fransien Fraanje

Een grote witte bol in de berm van de weg – Foto: © Fransien Fraanje

Pingpongbal of voetbal

Juist nu in juli en ook later, met een afwisseling van zon en regen, verschijnen deze grote witte bollen. Ze kunnen de grootte hebben van een pingpongbal of nog veel groter dan een voetbal Het lijkt misschien op het eerste gezicht op een soort ‘buitenaardse’ verschijning, maar het zijn gewoon paddenstoelen en wel (reuzen)bovisten.

Van boven gezien lijkt het wel op een brood - Foto: © Fransien Fraanje

Van boven gezien lijkt het wel op een brood – Foto: © Fransien Fraanje

Natuur wetjes

Bovisten zijn buikzwammen en die heten zo omdat de sporen binnenin worden gevormd. Als de sporen rijp zijn scheuren ze een beetje open, zodat de sporenwolken door de wind verspreid kunnen worden. De naam van het kleine bolletje is loodgrijze bovist (Bovista plumbea), die van het voetbalmodel reuzenbovist (Langermannia gigantea).

Smetteloos wit? Dan eetbaar

De reuzenbovist is jong goed eetbaar. Hij is jong zolang hij er van buiten smetteloos wit uitziet en ook van binnen nog wit is. Want hij wordt bruin met het rijpen van de sporen.

Origineel en meer info: Nature Today

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/04/grote-witte-bollen-in-de-berm/