Zwervend langs het wildspoor – Deel 12

Louis Fraanje

Louis Fraanje

Avond-aanzit met onstuimig reewild op de wildweide

Toch maar weer eens naar de oude aanzitplek gegaan, want wie weet… of dat er vanavond wat aanloop is. Mooie witte wolken drijven langs het luchtruim en voorlopig wordt er geen regen verwacht, dus maar eens kijken wat het wordt.

Eerst een flink stuk door het bos wandelen en dan het open veld over naar de aanzit-plek, dat is het laatste en tegelijkertijd het lastigste stuk, hier is voorzichtigheid geboden. Maar er is aardig wat wind en die komt gelukkig uit de goede hoek, dus het wild ruikt mij niet en kan ik veilig en wel mijn aanzit-plek bereiken.

Aan de overkant ligt de wildweide - Foto: © Louis Fraanje

Aan de overkant ligt de wildweide – Foto: © Louis Fraanje

Een reegeit

Het duurt even voordat ik mij goed geïnstalleerd heb, maar als dat allemaal gelukt is ben ik er helemaal klaar voor, toch zal het nog zo’n anderhalf uur duren voor er leven in de brouwerij komt. Heel voorzichtig komt er aan de overkant vanuit het dichte bos een reegeit tevoorschijn. Stilletjes hoop ik dat ze een kalf bij zich heeft, maar eenmaal op de wildweide kan ik geen kalf ontdekken, helaas dus. Wel kijkt ze regelmatig achterom, wat misschien betekent, dat ze haar kalf in de dekking van het veilige bos heeft liggen, wie zal het zeggen?

Een reegeit in het hoge gras op de wildweide - Foto: © Louis Fraanje

De reegeit in het hoge gras op de wildweide kijkt telkens achterom – Foto: © Louis Fraanje

Dichterbij in de schuilhut...

Dichterbij in de schuilhut…

... de reegeit heeft iets ontdekt - Foto's: ©Louis Fraanje

… de reegeit heeft iets ontdekt – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Geduldig wachten

Nou ja… misschien haalt ze straks haar kleine op, of komt het na verloop van tijd tevoorschijn, voor dit moment is geduldig wachten op de dingen die komen gaan het beste, een andere keuze heb je niet.
Toch merk ik na enige tijd aan de reegeit dat ze onrustiger wordt, want steeds vaker gaat haar kop omhoog om vervolgens ook steeds vaker recht voor haar uit te kijken in de richting van het tegenover liggende bos.
En… als ik het ook niet dacht, geen kalf… maar een reebok, een jonge 6-ender die in de schaduw van de bosrand staat te koekeloeren.

Vanuit het bos kwam een 6-ender reebok tevoorschijn - Foto: © Louis Fraanje

Vanuit het bos kwam een 6-ender reebok tevoorschijn – Foto: © Louis Fraanje

Jagende reebok

Op zo’n moment gaat er van alles door je heen, want door de verschijning van de bok, liggen de kaarten ineens geheel anders, die komt heus niet op kraamvisite, dat kun je net denken. Nee… heel even maar, staat hij in de richting van de reegeit te staren, om vervolgens op hoge poten op haar toe te stappen.  Het bekende gedrag in deze tijd van het jaar, hoewel het nog best wat aan de vroege kant is, wat blijkbaar ook de reegeit vindt en er als een speer vandoor gaat, met de reebok op haar hielen.

Op hoge poten komt de reebok op haar af - Foto: © Louis Fraanje

Op hoge poten komt de reebok op haar af – Foto: ©Louis Fraanje

De bok is er klaar voor en jaagt de reegeit voor zich uit - Foto: © Louis Fraanje

De bok is er klaar voor en jaagt de reegeit voor zich uit – Foto: © Louis Fraanje

Dat wordt de reegeit teveel en ze vlucht weg het bos in - Foto: © Louis Fraanje

Dat wordt de reegeit teveel en ze vlucht weg het bos in – Foto: © Louis Fraanje

Als laatste zien we de reebok ook het bos in gaan - Foto: © Louis Fraanje

Als laatste zien we de reebok ook het bos in gaan – Foto: © Louis Fraanje

Tenslotte…

De wildweide ligt er nu leeg en verlaten bij, zoals aan het begin van deze avond, het enige wat ik kan doen is wachten, want misschien komen ze nog terug, of althans de reegeit omdat die van een geheel andere kant uit het bos is gekomen. Maar… helaas, dat blijkt na een uurtje geduldig wachten dus ijdele hoop, want ze waren eenmaal weg en ze bleven weg, het zij zo. Een volgende keer misschien wat meer geluk?
En… toch was het – alles bij elkaar – een geweldige aanzit-avond, die aan de sfeer niets te wensen overliet en daarmee dan ook een goede reden, om nog eens terug te komen!

Lees ook:  Zwervend langs het wildspoor – Deel 13

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/01/zwervend-langs-het-wildspoor-deel-12/