De Buizerd en het briljante natuurmechanisme

Omzwervingen met aanblik

Tijdens één van mijn omzwervingen over de Midden-Veluwe zag ik d.d. 21-juni-j.l. een prachtige buizerd in een oud grove dennenbestand op een tak zitten (zie fotobijlage). Op zich niet echt verwonderlijk zodat men ook niet spreekt over een uniek natuurmoment….Toch? Langs de wegen ziet men immers vanuit één of ander gemotoriseerd vervoermiddel met de regelmaat van de klok een buizerd op een afrasterings-paal zitten. Daarbij zijn opvallende kleurvariaties van nagenoeg wit tot donkerbruin schering en inslag.

Bruinkleurige Buizerd op tak in oud grove-dennen-bestand - Foto: ©Ton Heekelaar

Bruinkleurige Buizerd op tak in oud grove-dennen-bestand – Foto: ©Ton Heekelaar

De grijpvogel super attent

De buizerd op de tak was egaal bruin van kleur met een grappig wit omzoomd staarteinde. Hierbij was de grijpvogel super attent door alle kanten op te zekeren. Kan ook zijn ter bewaking van zijn nest opdat deze vermoedelijk in dit oude grove dennenbestand is gesitueerd. In mijn beleving hield die buizerd het wel erg lang uit.

Door zich te “presenteren” kon deze fotograaf een aantal leuke plaatjes schieten - Foto: ©Ton Heekelaar

Door zich te “presenteren” kon deze fotograaf een aantal leuke plaatjes schieten – Foto: ©Ton Heekelaar

Hoge nood

Door zich langdurig te “presenteren” maakte ik uiteraard dankbaar gebruik om interessante kiekjes van de buizerd te schieten. Toen deze grijpvogel de kop naar alle kanten had gedraaid, zag ik plotseling dat de staart omhoog ging. Soms om zijn behoefte te doen?

Staart omhoog en komt weer een briljant…

…natuurmechanisme in werking  – Foto’s: ©Ton Heekelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot een briljant natuurmechanisme

Vervolgens werd een wit kleurige vloeistof met kracht in een mooi boogje achteruit gewerkt. Wel zo handig urine en ontlasting in één samenstelling -als vogelpoep- naar buiten te werken. Het spijsverteringskanaal van vogels is anders als van zoogdieren. Vogels hebben namelijk geen blaas. Handig als gewichtsbesparing tijdens de vlucht. Volledigheidshalve vermeld: vogelpoep wordt uit één darmkanaal geperst -niet via de anus- doch uit de cloaca….

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/02/de-buizerd/