Zwervend langs het wildspoor – Deel 13

Oog in oog met een jonge reebok

Een tijdje geleden had ik in de vroege morgen een ontmoeting met een jonge reebok.  En wat eigenlijk best wel heel bijzonder was, de bok kwam – stap voor stap – steeds dichterbij. Gelukkig zat ik goed verscholen, maar hij kwam steeds dichterbij… dat is natuurlijk een geweldige ervaring om zo ‘oog in oog’ te staan.

Bronsttijd

Het is nu ook de bronsttijd voor het reewild en zitten de bokken achter de geiten aan, daarnaast is er natuurlijk ook de onderlinge concurrentiestrijd tussen de bokken.  De jonge bokken doen daar nog niet aan mee, maar ze zijn natuurlijk wel alert in deze tijd, want overal voel hij de spanning om zich heen. En bij het minste geringste geluid spitst hij zijn oren en likt zijn neus, om nog beter de geurtjes op te vangen.

En bij het minste geringste geluid spitst hij zijn oren - Foto: ©Louis Fraanje

En bij het minste geringste geluid spitst hij zijn oren – Foto: ©Louis Fraanje

De bok kwam - stap voor stap - steeds dichterbij - Foto: ©Louis Fraanje

De bok kwam – stap voor stap – steeds dichterbij – Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog met de jonge reebok - Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog met de jonge reebok – Foto: ©Louis Fraanje

Aanzitten op de reebok

In deze tijd van het jaar zitten we veel in het veld, soms van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat, want de reebokken zijn op het ‘liefdespad’ en zitten achter de reegeiten aan.  En… dan is er maar één ding belangrijk en dat is het veroveren van een vrouwtje. Het gaat er hard aan toe, soms komen ze vlak langs je heen denderen als je ergens verscholen zit, blijkbaar interesseert het ze niet wat er om hen heen gebeurd.
Dus… ‘aanzitten op de reebok’, zoals onze natuurvriend  het zo mooi kan verwoorden, een drukke periode, zowel voor de reebokken als voor de natuurfotograaf, maar ook een mooie!

Wordt vervolgd…

______________________________________________________________________________________________________________________

Mooie publicatie in de Barneveldse Krant dinsdag 16 juli 2019

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/07/23/zwervend-langs-het-wildspoor-deel-13/