1942 – Joep ten Ham, een warm en wijs mens – 2019

Joep ten Ham (1942-2019) - Foto: ©Jan Pit/BDU

Joep ten Ham (1942-2019) – Foto: ©Jan Pit/BDU

‘’ Uit het zicht, in het Licht”

Er is een warm en wijs mens van ons heen gegaan.

Joep ten Ham, geboren op 17 juni 1942 in de Nieuwstraat te Barneveld en bij velen bekend door zijn vakbekwaamheid in de kunst-, schilders- en lijstenwereld, is op 12 mei j.l. onverwachts overgegaan.

Liefde en charisma

Joep, een graag geziene man met een groot warm hart, heeft met zijn liefde en zijn charisma vele harten doen smelten en vele harten geopend.

Brede interesse

Joep hield niet van poespas, hij hield van eenvoud, had een brede interesse in alles, stond voor iedereen open en liet een ieder in zijn eigen waarde.

Tot 2002 werkte hij in zijn winkel annex lijstenmakerij.

Luisterend oor

Zijn werk was niet alleen verkoper of het maken van lijsten, Joep was een luisterend oor en had ook een sociale functie.

Men liep vaak gewoon binnen voor een praatje of iets wat men kwijt moest, Joep nam er de tijd voor en werkte dan ‘s avonds wat langer door om zijn eigen werk klaar te krijgen. Alles wat hij deed, deed ie met plezier.

Optimistisch en gelukkig

Gedurende enkele jaren heeft hij beginnende kunstenaars gemotiveerd, door hen de kans te geven hun werk in de winkel te exposeren. Eén van de uitspraken van Joep: “Als je optimistisch bent, blijf je gelukkig”.

Creatieve grootouders

Als kleinzoon van creatieve grootouders heeft hij de genen hiervan goed benut. Enerzijds de schildersfamilie ten Ham, anderzijds de bakkersfamilie Romijn, waarnaar Joep vernoemd is. Joep bakte de heerlijkste appeltaarten, broden en koeken. Het schildersvak in de familie was heel breed. Qua schilderwerk was het niet alleen het kunstschilderen waar Joep mee bekend was, maar ook het huisschilderen wat op een degelijke manier uitgevoerd werd. Zijn voorvaderen hadden onder andere als specialiteit het hout- en marmerschilderen waarin ook les gegeven werd en Joep had dit allemaal in zich.

Eigen werk van Joep ten Ham

Eigen werk van Joep ten Ham

Kunst op klompen

Joep is een impressionistische kunstschilder. Eén van zijn plannen was nog iets met kunst te doen in de winkel samen met zijn dochter. Enkele van zijn mooie werken zijn te zien in de etalage van zijn winkel.

Joep kon echter ook goed decoratief schilderen. Al onze klompen die we droegen tijdens de Veluwse markt zijn voorzien van taferelen, bloemen en landschapjes.

.

Dankwoord

Als gezin van een bekende Barnevelder wilden we eerst de tijd hebben het verlies en verdriet voor onszelf te verwerken. We hebben de laatste dagen heel veel mooie en lieve woorden ontvangen, warme omhelzingen, prachtige kaarten, lieve briefjes met warme verhaaltjes en teksten, lieve vermeldingen op social media, waarvoor we heel dankbaar zijn en het Joep van harte gunnen!

Dank allemaal, namens:

Wil, Jeroen, Mirjam, Ipek, Kayra en Korey.

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook een mooi verslag met Joep ten Ham: Sperwer brengt onverwacht bezoek

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/05/23/1942-joep-ten-ham-2019/