Sperwer brengt onverwacht bezoek

Uitzicht op de tuin

Joep en Wil ten Ham wonen middenin het Veluwse dorp Barneveld en werden vorig jaar tijdens de Kerstdagen opeens verrast door een sperwer, die onverwacht een bezoekje bracht aan hun tuin. Als zij in de keuken zitten, hebben ze een mooi uitzicht op de tuin en genieten dan van de vogels, die zich tegoed doen aan de lekkere hapjes, vooral in de winter.

Plotseling zag Joep in een berk, verscholen tussen de takken, een sperwer zitten die bezig was een duif op te eten. Dus hij gauw naar buiten om een foto te maken, dat lukte eigenlijk maar half in die wirwar van takken en even later verdween hij met duif en al. Dus die ontmoeting was kort, maar hevig.

128. (3)

Tussen de wirwar van takken zat een sperwer – Foto: ©Joep ten Ham

Op het balkon

Het tweede bezoek van de sperwer vond plaats op dinsdagmiddag 22 maart van dit voorjaar. Joep verteld: “Het zal zo rond de klok van vier uur geweest zijn, toen we vanuit de keuken de sperwer ontdekten. Op het balkon zat hij een duif te plukken, het waaide hevig en binnen de kortste keren zat alles onder de veren.

207. (2)

De sperwer met zijn prooi op het balkon in Barneveld – Foto: ©Joep ten Ham

Eenvoudige camera

Opeens bedacht de sperwer zich en vloog met de duif in zijn poten verderop de tuin in. Joep, gewapend met zijn fotocamera (een eenvoudig toestelletje), zoals hij zelf zegt, heel voorzichtig naar buiten om de rover te fotograferen. Inmiddels was de sperwer in de berkenboom gaan zitten en keek behoedzaam om zich heen.

209. (2)

Een schitterende opname van de sperwer in de boom – Foto: ©Joep ten Ham

Op de korrel

Gelukkig kon Joep toch redelijk dicht in de buurt van de sperwer komen om hem ‘op de korrel’ te nemen. “Ja, op zo’n moment dan denk je weleens, had ik maar een grote lens, maar helaas het is niet anders!” aldus de Barnevelder. Toch mag hij niet mopperen, want de foto’s zijn zeker niet zo heel erg slecht van kwaliteit, ik heb wel mindere foto’s gezien. Daarbij wil ik nog eens extra benadrukken, dat je juist met veel liefde en geduld, ook hele mooie dingen kunt maken!

208 (2)

De sperwer kijkt behoedzaam om zich heen – Foto: ©Joep ten Ham

Helemaal gelukkig

Op zo’n moment komt de natuur wel heel dichtbij en als je het dan ook nog op de ‘gevoelige plaat’ kunt vastleggen is helemaal top. Het is een waar paradijsje, deze achtertuin zo midden in het dorp, met veel vogels en een enkele keer een eekhoorn. “Daar wordt je toch helemaal gelukkig van”, zeggen ze allebei tegelijk! Het bewijs, dat ‘geluk’ niet in de hoeveelheid zit, maar in de inhoud! (Zie foto’s onder).

007 (2)

De achtertuin van Joep en Wil ten Ham…

39. (2)

…is een klein paradijs – Eigen foto’s: ©Familie ten Ham

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer verhalen over de sperwer

We publiceerden al eerder verhalen over een jagende sperwer in de bewoonde wereld. De Barneveldse natuurkenner en schrijver Gerrit de Graaff, schreef onlangs nog een verhaal over een sperwer in de tuin bij iemand in Voorthuizen en Theo van den Brink filmde een hongerige sperwer op de stoep in Ede.

Dat ook een havik weleens buiten zijn boekje gaat, kunt u lezen in het spectaculaire verhaal van natuurkenner en schrijver op ons weblog, Ton Heekelaar: Roofzuchtige Havik op zondagmorgen

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/07/16/28993/