Een sperwer in de tuin is uniek

De sperwer is de vijand van de zangvogels in het bos en in de bewoonde wereld

De heer Wouter Koudijs uit Voorthuizen stuurde een prachtige foto van een sperwer. Het is een volwassen mannetje met een mooie roodbruin gestreepte borst. De sperwer zit gewoon in een boom en dat kan eigenlijk niet. De kop boven dit verhaaltje is niet goed. Het moet zijn: ‘Een sperwer, zonder prooi, in de tuin is uniek’. Een sperwer gaat niet zomaar in een boom in de tuin zitten. Wouter nodigt mij uit om de situatie eens te komen bekijken. Vorige week donderdag 7 april kon ik daar wat rondkijken. Wat meteen opviel waren de pindanetjes, vogelvoerbakjes en een notenkastje met halve walnoten. Mezen en wat mussen zijn de hele dag in de weer op die voerplekjes. Ik denk dat het als volgt is gegaan.

bk15natsperwer1

Zo’n prachtige opname van een sperwermannetje is de wens van iedere natuurfotograaf, maar de kans dat je zoiets voor de lens krijgt is te verwaarlozen. Wouter Koudijs uit Voorthuizen kreeg tot zijn grote verbazing de kans en die heeft hij ten volle benut – Foto: ©Wouter Koudijs

Alarmerende mezen

De sperwer heeft een poging gedaan om in de tuin van Wouter een vogeltje te pakken te krijgen, maar dat is mislukt. Zo zat de sperwer een beetje verdwaasd rond te kijken in de Japanse sierkers in de tuin bij de buren. De sperwer heeft kennelijk honger en kijkt naar de alarmerende vogeltjes in de tuin bij Wouter. Ze houden de sperwer nauwlettend in de gaten. Ze weten dat de rover nu niet in staat is om één van hen te pakken. Voordat de sperwer de gang erin heeft, kunnen ze gemakkelijk wegvluchten.

Wouter ziet zijn kans, maar het duurt even. Hij moet de camera van boven halen en de 400 mm telelens erop zetten. Meestal is de sperwer al lang vertrokken, maar nee, hij zit er nog. Nu nog een trapje opzoeken om over de schutting te kunnen kijken. Wouter klimt op het trapje en kijkt over de schutting. De sperwer let niet op hem. De vogel heeft alleen maar belangstelling voor de mezen. Een sperwer zal, normaal gesproken, onmiddellijk wegvliegen, maar dat gebeurt niet. Je ziet op de foto’s van Wouter dat de sperwer naar de vogeltjes kijkt. De sperwer heeft geen aandacht voor Wouter die op een afstand van meter of tien de foto’s maakt.

bk15natsperwer2

Een sperwer in de boom bij huis is een zeldzaamheid. Eén beweging en hij vliegt weg, maar deze sperwer blijft zitten.. – Foto: ©Wouter Koudijs

Snelle achtervolging

Van alle roofvogels behoort de sperwer, net als de havik, tot de meest moeilijke vogels om er een goede foto van te maken. Ze eten geen aas, staan niet te ‘bidden’ boven weiden en zitten nooit op een paal of hek langs de weg. Het is onmogelijk om een foto van een sperwer te maken vanuit een schuilhut. De beide roofvogels vangen hun prooi levend na een snelle achtervolging. Je ziet ze dan meestal in een schim. De havik vangt graag houtduiven en de sperwer gaat op jacht naar kleinere vogels, zoals mussen en mezen.

Vooral de sperwer bezoekt steeds meer de bewoonde wereld. Er is grote paniek onder de vogels als een sperwer in de tuin verschijnt. Hij komt niet zomaar aanvliegen. Vaak scheert hij langs een heg en om de hoek van een huis, om ineens in de tuin te verschijnen. De eerste de beste vogel die hij ziet wordt achtervolgd tot in de takken van een struik. Vaak is het net mis, maar ook raak. Het ‘dakje’ boven het oog komt goed van pas bij de sperwer. Het beschermt het oog bij de achtervolging. Meestal zie je een sperwer met prooi in de tuin.

bk15natsperwer3

Kijk eens naar de fraaie kleuren van deze rover. Hij rekt zich uit om de mezen beter te bekijken, maar hij heeft geen kans – Foto: ©Wouter Koudijs

Sperwer met prooi

Er leven best veel vogels in onze tuin: roodborst, heggemus, merels, koolmees, pimpelmees, houtduif en natuurlijk onze eekhoorn. Geen mussen helaas! Er is altijd wel wat te eten voor de vogels: beetje duivenvoer, wat brood en een zakje pinda’s aan een tak. Verleden jaar had een jonge sperwer de vogels in onze tuin ontdekt. Hij zat geregeld, bijna onzichtbaar, in een hoge den achter in de tuin en heeft ongemerkt twee vogels, een mus en een koolmees, gepakt en ter plekke opgegeten.

Van de laatste prooi heb ik nog iets kunnen meemaken. Even kreeg ik het gevoel om de sperwer weg te jagen, maar het is nu eenmaal de natuur. Ik kon de achterdeur op een kier zetten en met een telelens op de camera een aantal foto’s maken van de jonge sperwer met pooi. De foto’s zijn lang niet zo fraai als die van Wouter Koudijs. Bovendien was mijn sperwer een jong beest en nog niet op kleur. Zo’n unieke kans als Wouter heeft gehad krijg je misschien één keer in je leven of nooit…

bk15natsperwer4

De sperwer let niet op Wouter. De vogel duikt naar een koolmees… Mis, en vliegt weg, maar de unieke beelden zijn vastgelegd – Foto: ©Wouter Koudijs

Ook gepubliceerd in: Barneveldse Krant – 16-04-2016 – Aflevering 505

____________________________________________________________________________________________________

Op you tube vonden we dit schitterende filmpje over een jagende sperwer in de tuin:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2016/04/23/een-sperwer-in-de-tuin-is-uniek/