Zwarte spechten-spektakel op de Hoge Veluwe

Halve en hele rode petten maken het verschil…

We waren er al een paar keer aan voorbij gereden, maar omdat het te druk was met fotografen, hadden we het steeds uitgesteld, toch moest het er wel van komen, daarvoor was het eigenlijk te mooi om er niet iets mee te doen.

Midden in het NP De Hoge Veluwe en gewoon langs de doorgaande weg, ergens hoog in een dode beuk, daar had het zwarte spechten echtpaar hun domicilie gekozen. Met tussenpozen van soms wel anderhalf tot twee uur, vlogen ze af en aan om hun jongen  te voeren.

Zwarte spechtenman komt net uit het hol met zijn koppie – Foto: ©Louis Fraanje

Zwarte spechtenman komt net uit het hol met zijn koppie – Foto: ©Louis Fraanje

Het mannetje is duidelijk herkenbaar aan zijn grote rode pet – Foto: ©Louis Fraanje

Het mannetje is duidelijk herkenbaar aan zijn grote rode pet – Foto: ©Louis Fraanje

Drie jongen

Er zitten drie jongen op het nest en die lussen nog wel wat, dus is het echt ‘aanpoten’ voor de ouders. Terwijl het mannetje druk doende is met het voeren van de jongen, komt het vrouwtje aangevlogen. Dan komt het mooiste moment van alles, dat is natuurlijk als de afwisseling van de wacht plaatsvindt. Ik bedoel wanneer het mannetje klaar is met het voeren en het vrouwtje buiten tegen de stam zit te wachten.  Ze neemt even wat afstand, buigt iets naar rechts en intussen schiet het mannetje als een pijl uit de boog de wijde wereld in.

het mooiste moment is de wisseling van de wacht – Foto: ©Louis Fraanje

het mooiste moment is de wisseling van de wacht – Foto: ©Louis Fraanje

Intussen schiet het mannetje als een pijl uit de boog de wijde wereld in – Foto: ©Louis Fraanje

Intussen schiet het mannetje als een pijl uit de boog de wijde wereld in – Foto: ©Louis Fraanje

Dagelijks ritueel

Het mannetje heeft nog maar nauwelijks zijn hielen gelicht, of drie zwarte kopje met rode petten verschijnen in de opening en beginnen luidkeels te schreeuwen om voedsel.  Het vrouwtje hipt naar het gat omhoog om vervolgens met een ‘zogenaamd’ verbaast gezicht van het ene naar het andere jong te kijken, om dan uiteindelijk haar volgepropte snavel in die van een jong te duwen.  Een schitterend gezicht is om dit dagelijkse ritueel van een afstandje te kunnen volgen en vast te leggen.

Er zitten drie jongen op het nest en die lussen nog wel wat – Foto: ©Louis Fraanje

Er zitten drie jongen op het nest en die lussen nog wel wat – Foto: ©Louis Fraanje

Het vrouwtje duwt haar volgepropte snavel in die van een jong – Foto: ©Louis Fraanje

Het vrouwtje duwt haar volgepropte snavel in die van een jong – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Echt weer een uniek natuurmoment, dat voor iedere parkbezoeker de mogelijkheid biedt om het te kunnen zien en te fotograferen, zelfs voor mensen die slecht ter been zijn. Ik wil hiermee maar weer eens benadrukken, dat het NP De Hoge Veluwe in een behoefte voorziet, want niet iedere natuurliefhebber en/of fotograaf is in de gelegenheid om elders op de Veluwe zijn geluk te beproeven. Wij hebben in ieder geval – samen met anderen – genoten van dit schitterende ‘zwarte spechten-spektakel’ daar hoog in de boom.

Lees ook: Zwarte spechten getipt door de voorzitter

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/05/14/zwarte-spechten-spektakel-op-de-hoge-veluwe/