Zwervend langs het wildspoor – Deel 5

Louis Fraanje

Louis Fraanje

Reebok op het bospad…

Het is alweer een tijdje geleden dat ik u meenam in mijn omzwervingen langs het wildspoor, om eventjes weer het geheugen op te frissen, dat was in augustus vorig jaar bij de jonge vossen.

Inmiddels heeft u natuurlijk al veel natuurverhalen van ons samen en ook anderen kunnen lezen op het weblog, maar het leek mij leuk om deze wildspoor-serie een vervolg te geven.

Zomaar even genieten bij een bospad op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Zomaar even genieten bij een bospad ergens op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Een reebok

Zo zat ik een tijdje geleden in de namiddag, zomaar ergens op de Veluwe bij een bospad te genieten van de natuur en de geluiden die daar bij horen. Wat een rustgevend gevoel is zoiets en in gedachten zie je tussen al dat groen een dier verschijnen, tenminste dat hoop je dan. Want dat zou het gehele plaatje echt ‘compleet’ maken natuurlijk.  Maar… zo werkt het niet, want de natuur is onberekenbaar, je kunt zoiets nou eenmaal niet regisseren en dat moet ook niet, ook al zou je dat soms graag willen. En dan… gebeurt het… dan verschijnt er vanuit het niets ineens een mooie reebok op het stille bospad, dat is toch schitterend!

En daar verscheen ineens een reebok op het bospad – Foto: ©Louis Fraanje

En daar verscheen ineens een reebok op het bospad – Foto: ©Louis Fraanje

Zich van niets bewust liep hij over het bospad en verdween in de dekking – Foto: ©Louis Fraanje

Zich van niets bewust liep hij over het bospad en verdween daarna weer in de dekking – Foto: ©Louis Fraanje

In de dekking

De camera ratelt de ene foto na de andere, want voordat je het weet is de prachtige idylle alweer voorbij en de reebok in de dekking verdwenen. Heel stilletjes verplaats ik mij tussen het struikgewas door, totdat ik een goed overzicht heb op de open plek ernaast. De bok is daar heengetrokken om er op zijn gemak het middagmaal te nuttigen, want er is zo te zien eten in overvloed.

Aan de andere kant kwam hij van tussen het struikgewas weer tevoorschijn – Foto: ©Louis Fraanje

Aan de andere kant kwam hij van tussen het struikgewas weer tevoorschijn – Foto: ©Louis Fraanje

Even keek hij op, maar kon mij gelukkig niet ontdekken tussen het groen – Foto: ©Louis Fraanje

Even keek hij op, maar kon mij gelukkig niet ontdekken tussen het groen – Foto: ©Louis Fraanje

Fijnproevers

Uitgebloeide paardenbloemen en zuring hebben – zo op het eerste gezicht – de overhand, maar er zal achterin vast ook nog wel wat extra lekkers te vinden zijn. Reeën zijn echte ‘fijnproevers’ en kunnen soms best heel kieskeurig zijn, alhoewel zij ook gerust van het malse gras kunnen genieten, om daarna in de houtwal erachter van de boomblaadjes te gaan snoepen. Ik kan nog net een glimp van hem opvangen en dan is hij spoorloos verdwenen in de donkere dekking.

Even later is hij in de donkere dekking verdwenen – Foto: ©Louis Fraanje

Even later is hij in de donkere dekking verdwenen – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte..

Een prachtige ontmoeting en ervaring rijker, sluip ik terug naar het bospad, pak mijn spullen bij elkaar en wandel op mijn gemak en met een dankbaar gevoel terug naar de auto.  Wat een schitterende middag en daarbij nog eens met nadruk gezegd, wat een schitterende ‘natuurbeleving’, die je zomaar even in de schoot geworpen wordt.  Hier wordt je als natuurmens toch echt gelukkig van, ik tenminste wel.
Op naar ons volgende avontuur zou ik zeggen…

Met dank aan Jan van Uffelen  die de serie foto’s van de reebok op het bospad, achter elkaar zette, zodat ik dit in het korte stukje film kon monteren! 

Lees ook: Zwervend langs het wildspoor – Deel 6

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het korte filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/05/13/zwervend-langs-het-wildspoor-deel-5/