Noordwaarts naar Texel – Deel 55

Uitwaaien op het strand en genieten van de vogels

Die zaterdag de 30e maart was het prachtig weer en dan mag een bezoek aan het strand bij Paal 9 natuurlijk niet ontbreken. Dwars door de duinen  zwerven we op het geluid van de branding af, dat steeds sterker wordt naarmate wij dichterbij komen.  Het mooiste moment is natuurlijk, als dan uiteindelijk de duinen zich openen en het ruisen van de golven in de branding hoor- en zichtbaar worden.

De zee is zichtbaar en onderaan het duin ligt een bootje – Foto: ©Louis Fraanje

De zee is zichtbaar en onderaan het duin ligt een bootje – Foto: ©Louis Fraanje

Plotseling komt er een meeuw laag over Fransien vliegen – Foto: ©Louis Fraanje

Plotseling komt er een meeuw laag over Fransien vliegen – Foto: ©Louis Fraanje

Laagvliegers

We laten de zeewind door onze haren blazen en onze longen vullen zich met de frisse lucht, die hier aan de kust volop aanwezig is.  Samen met de camera, leven Fransien en ik ons uit op de vloedlijn van het strand. En als dan plotseling een wel erg laagvliegende meeuw over haar heen scheert, duikt ze ineen maar… het maakt de beleving nog intenser hier bij het golvende water van de branding.

Tussen de meeuwen verscheen plotseling een lepelaar – Foto: ©Louis Fraanje

Lepelaar met voor hem een kokmeeuw...

Lepelaar met voor hem een kokmeeuw…

- Foto's: ©Louis Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Een lepelaar

Helemaal gelukkig worden we, als er hoog aan de hemel een lepelaar voorbij komt vliegen, vooraf gegaan door enkele lawaaierige kokmeeuwen, maar de lepelaar vliegt rustig door en laat zich zeker niet van de wijs brengen door deze schreeuwende vogels. De grote witte vogel met zijn lepelvormige snavel heeft onze volle belangstelling en we volgen hem tot hij geheel uit het zicht is verdwenen.  Later op de dag zullen we – aan de oostkant van het eiland – deze prachtige vogel nog verschillende keren kunnen bewonderen.

Aan de oostkant van het eiland zijn veel plekken waar je vogels kunt zien – Foto: ©Fransien Fraanje

Aan de oostkant van het eiland zijn veel plekken waar je vogels kunt zien – Foto: ©Fransien Fraanje

De vissende lepelaar geflankeerd door de kluut – Foto: ©Louis Fraanje

De vissende lepelaar geflankeerd door de kluut – Foto: ©Louis Fraanje

Visje eten

We rijden verder naar Oudeschild en genieten van de prachtige huizenrij onder aan de dijk, met daar tussendoor het prachtige oude kerkje van deze vissersplaats.  Zoals gewoonlijk voert onze tocht langs de haven, waar de vissersschepen liggen en de vissers hun weekendrust genieten aan het thuisfront. Daar wordt door ons een pauze ingelast en natuurlijk een lekker portie kibbeling naar binnen gewerkt bij Vispaleis van der Star.  Beleefd aanbevelend, wij willen in ieder geval niet anders en… je vist er nooit achter het net!

De prachtige huizenrij onder aan de dijk van Oudeschild – Foto: ©Fransien Fraanje

De prachtige huizenrij onder aan de dijk van Oudeschild – Foto: ©Fransien Fraanje

De vissersschepen houden weekendrust in de thuishaven – Foto: ©Louis Fraanje

De vissersschepen houden weekendrust in de thuishaven – Foto: ©Louis Fraanje

Louis zit op de uitkijk in de veerhaven bij 't Horntje – Foto: ©Fransien Fraanje

Louis zit op de uitkijk in de veerhaven bij ‘t Horntje – Foto: ©Fransien Fraanje

Onverklaarbare lokroep

Water, wind en de zee versterken het ‘vrijheidsgevoel’ en daarom zetten wij ‘landrotten’ regelmatig onze koers naar Texel, als een soort van antwoord op een onverklaarbare en onweerstaanbare lokroep, die ons dan iedere keer weer ‘noordwaarts’ doet trekken.
En als wij dan aan het einde van de middag nog even naar ‘t Horntje gaan, om daar heerlijk met de rug tegen een meerpaal gezeten, de binnenkomst van de veerboot mee te maken, kan de dag niet meer stuk.

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 56

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het korte filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/05/07/noordwaarts-naar-texel-deel-55/