Noordwaarts naar Texel – Deel 53

Vogels van velerlei pluimage bij de Hoornderslag

Vanaf de Mokbaai zijn we doorgereden naar Den Hoorn en toen richting Paal 9, want bij de Hoornderslag was het goed raak en konden we weer genieten van de vele soorten watervogels. Bergeenden, meerkoeten, slobeenden, scholeksters en aalscholvers e.d. waren er in grote getale aanwezig. En in de duinen erachter liepen Schotse Hooglanders te grazen, al met al dus weer volop genieten voor vogelaars zoals wij!

Meeuwen, scholeksters, meerkoeten en Schotse Hooglanders – Foto: ©Louis Fraanje

Meeuwen, scholeksters, meerkoeten en Schotse Hooglanders – Foto: ©Louis Fraanje

Ook aalscholvers waren in grote getale aanwezig – Foto: ©Louis Fraanje

Ook aalscholvers waren in grote getale aanwezig – Foto: ©Louis Fraanje

Baltsgedrag

Opeens een kabaal ergens rechts op een eilandje aan de waterkant, daar was een echtpaar grutto nog maar net geland, of het mannetje begon gelijk allerlei wilde bewegingen te maken, blijkbaar stond er wat te gebeuren. Duidelijk ‘baltsgedrag’ van de grutto, dat we wel vaker gezien hebben, dan moet je als vrouwelijke grutto goed je evenwicht kunnen bewaren, anders gaat het mis.

Grutto's aan het baltsen...

Grutto’s aan het baltsen…

.. - Foto's: ©Louis Fraanje

.. – Foto’s: ©Louis Fraanje

Uiteindelijk zoekt het mannetje het dan toch maar wat hogerop – Foto: ©Louis Fraanje

Uiteindelijk zoekt het mannetje het dan toch maar wat hogerop – Foto: ©Louis Fraanje

Slobeenden

Een paartje slobeenden komt langs zwemmen, maar voor het grootste deel zitten ze onder water met hun kop, dus is het lastig om ze beiden goed voor de lens te krijgen. Maar… daar hebben ze natuurlijk geen boodschap aan, want er moet brood(voer) op de plank komen. De slobeend heeft iets aparts, het meest opvallende kenmerk is de zeer brede snavel, waarmee de vogel zaden en kleine insecten uit het water filtert.

Zoals bij veel eenden is ook bij de slobeend het mannetje veel opvallender gekleurd dan het vrouwtje. De kop van het mannetje is glanzend groen en de flanken en de buik zijn kastanjebruin. Het vrouwtje daarentegen is onopvallend bruin gekleurd. Achter in de zomer verliest het mannetje gedurende een korte periode het prachtkleed en lijkt dan sterk op het vrouwtje. (Bron: Vogelvisie)

Met zijn zeer brede snavel, filtert de vogel zaden en kleine insecten uit het water – Foto: ©Louis Fraanje

Met zijn zeer brede snavel, filtert de slobeend zaden en kleine insecten uit het water – Foto: ©Louis Fraanje

De Petten

We rijden nog even naar het plassengebied De Petten, daar vinden we een druk vissende kluut met een tureluur aan zijn zijde, beide vogels zijn druk heen en weer aan het zwaaien door het water met hun snaveltjes, om maar zoveel mogelijk voedsel naar binnen te werken.  Op de wal ontdekken we een echtpaar scholekster, die op dat moment weinig van zich laten horen, meestal is dat wel anders, dan weerklinkt het “piete…piet… piete…piet en komen ze soms vlak over je heen scheren.

Kluut en tureluur druk aan het voedsel zoeken in het water van De Petten – Foto: ©Louis Fraanje

Kluut en tureluur druk aan het voedsel zoeken in het water van De Petten – Foto: ©Louis Fraanje

De scholeksters kijken toe, als de lepelaar voedsel aan het zoeken is – Foto: ©Louis Fraanje

De scholeksters kijken toe, als de lepelaar voedsel aan het zoeken is – Foto: ©Louis Fraanje

Lepelvormige snavel

Als dan even later een lepelaar komt aangevlogen en zodra hij is geland, ook meteen met zijn enorme snavel door het water gaat lopen maaien, zijn we helemaal in onze sas. Deze vogel heeft ons hart gestolen, wij hebben echt veel bewondering voor hem. Met hun lepelvormige snavel, helder witte verenkleed en lange waadpoten, zijn lepelaars een elegante verschijning. Ze ‘lepelen’ het voedsel uit het water door hun snavel heen en weer te bewegen.

Er broedden in 2011 zo’n 2300 paren in Nederland, waarvan de ruime meerderheid op de Waddeneilanden. Lepelaars broeden bij voorkeur op rustige plekken, niet veel verder dan 50 kilometer van de plaats waar ze voedsel kunnen vinden. ‘Rustig’ wil in dit geval vooral zeggen: liefst buiten bereik van roofdieren. We hopen de vogel dezer dagen nog vaker tegen te komen, dus wie weet?

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 54

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/04/16/noordwaarts-naar-texel-deel-53/