Ongewenst ‘lunchpakket’ voor de vogels!

Laat niet als dank…

Een van de meest geslaagde mediacampagnes van de ANWB is ‘Laat niet als dank …’ Het bijbehorende affiche uit 1926 is getekend door schilder/tekenaar/grafisch ontwerper Willy Sluiter.

Vier woorden

De poster met het rijmpje is een begrip geworden. Hij hing in hotels, stations, cafés, scholen, garages, politieposten en boswachterijen. De ANWB bracht er ook briefkaarten van uit. Snel na het verschijnen van de affiche kende iedereen het rijmpje uit het hoofd. Op nieuwere versies van de affiches kon de bond volstaan met de eerste vier woorden.

Campagne heeft effect

Het idee voor de voorlichtingscampagne kwam van hoofdconsul de heer G.A. Pos (1866-1933) te Baarn naar aanleiding van de moeizame aanleg van een rijwielpad van Laren naar Baarn in 1915.

De affiches riepen toeristen op parken en landschappen niet te vervuilen. Onder invloed van deze campagne wist de ANWB eigenaren van landgoederen van landgoederen en bossen ertoe te bewegen om wandelaars en fietsers op hun gronden toe te laten.  (Bron: ANWB Nederland)

Een zwarte kraai in de berm bij een plastic zak – Foto: ©Louis Fraanje

Een zwarte kraai in de berm bij een plastic zak, dat een weggegooid lunchpakket blijkt te zijn – Foto: ©Louis Fraanje

Weinig geleerd

Misschien moeten wij dezelfde posters of in een ander- nieuw jasje – maar weer op gaan hangen, want regelmatig zien we het weggegooide vuil langs de weg liggen. Blikjes, flesjes, papier, plastic etc. je kunt het zo gek niet noemen, maar het ligt er allemaal wel. Dus blijkbaar hebben wij sinds 1926 nog weinig geleerd van deze ANWB-waarschuwing “Laat niet als dank…”? Dat was mij wel heel erg duidelijk, toen ik onlangs een goed gevulde plastic zak met brood zag liggen in de berm, nog erger vond ik het, dat een zwarte kraai hem oppikte en probeerde bij het brood te komen!

De zwarte kraai neemt het lunchpakket mee, gevolgd door een kauwtje – Foto: ©Louis Fraanje

Zwarte kraai als bezorger?

Zwarte kraai als bezorger?

... - Foto's: ©Louis Fraanje

… – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

   

‘Vier op een rij’

Een tijdlang is de kraai bezig geweest om bij het brood te kunnen komen, hierbij zal hij ongetwijfeld ook stukjes plastic mee naar binnen hebben gewerkt, dat kan haast niet anders.  En… terwijl hij zo bezig was, werd de kraai op een gegeven moment belaagd door een aantal kauwtjes, die ook graag een ‘kruimel’ mee wilden pikken. Ze vochten om het hardst, daarbij werden links en rechts flinke klappen uitgedeeld. Als er dan ook nog een meeuw op komt dagen, is het plaatje compleet. Een komisch gezicht als de meeuw bezig is, zitten de kauwtjes ‘vier op een rij’ ter wachten op hun beurt!

De kauwtjes vechten om het hardst, om een 'kruimel' te bemachtigen – Foto: ©Louis Fraanje

De kauwtjes vechten om het hardst, om een ‘kruimel’ te bemachtigen – Foto: ©Louis Fraanje

Terwijl de meeuw bezig is, zitten de kauwtjes 'vier op een rij' te wachten – Foto: ©Louis Fraanje

Terwijl de meeuw bezig is, zitten de kauwtjes ‘vier op een rij’ te wachten – Foto: ©Louis Fraanje

Conclusie…

Wat ik hierboven even heb aangehaald, is eigenlijk helemaal geen nieuws, maar het wekt wel veel irritatie, omdat er kennelijk nog altijd mensen zijn die het nooit leren. Namelijk; gezellig van de prachtige natuur genieten en vervolgens je rotzooi achterlaten, of je etenswaren gewoon uit het raam gooien.
En laten we vooral niet denken dat alleen jongeren zich hieraan schuldig maken, ook volwassenen maken er zich schuldig aan. Misschien niet altijd met opzet, maar toch…  daarmee geven we onze kinderen wel een slecht voorbeeld.

En zolang de mentaliteit van deze mensen niet verandert en zij zich steeds minder gedragen als ‘gast’, zal de natuur steeds verder verloederen. Dus beste mensen: “Verbeter de wereld, begin bij je zelf en laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, een ander achter met de schillen en de dozen!”

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/04/17/ongewenst-lunchpakket-voor-de-vogels/