Ooievaars kijken op ons neer!

Dierenliefde op hoog niveau…

Het is druk in het buitengebied, overal om ons heen zien we allerlei dieren, die elkaar hun liefde betuigen. Zo ook in het buitengebied van de gemeente Ede , namelijk het Binnenveld. Daar troffen wij vlakbij een oude boerderij – op grote hoogte – een ooievaarsnest dat bewoond werd door een ooievaarsechtpaar, die druk bezig waren met hun nest in  orde te maken. Heel vaak komen ze weer terug op hun oude nest, dat ze het jaar daarvoor hebben verlaten.

Het echtpaar ooievaar kijkt op ons neer vanaf hun nest – Foto: ©Louis Fraanje

Het echtpaar ooievaar kijkt op ons neer vanaf hun nest – Foto: ©Louis Fraanje

Ze zijn druk bezig om hun nest in  orde te maken – Foto: ©Louis Fraanje

Ze zijn druk bezig om hun nest in  orde te maken – Foto: ©Louis Fraanje

Natuurweetjes

In 1969 werd in Nederland vanuit ooievaarsdorp “het Liesvelt” (Groot-Ammers) een succesvol fokprogramma gestart. Jongen werden vrijgelaten in buitenstations. In 2003 vlogen weer vooroorlogse aantallen ooievaars rond. Door een verminderd gebruik van pesticiden in land- en tuinbouw en door een herstel van het biotoop doen ook de “wilde” ooievaars het goed. In de Gelderse Poort is het eerste succesvolle broedsel gevierd. Naast de gewone ooievaar wordt ook de zwarte ooievaar hier als dwaalgast gesignaleerd. De hoop is dat deze net als langs de Donau zich in de ooibossen zal vestigen.

Er is genoeg werk aan het nest, dus op zoek naar materiaal – Foto: ©Louis Fraanje

Er is genoeg werk aan het nest, dus op zoek naar materiaal – Foto: ©Louis Fraanje

Een ongewenste bezoeker...

Een houtduif is een ongewenste bezoeker…

– Foto’s: Louis Fraanje

 

Hoog boven het nest zien we een buizerd cirkelen – Foto: ©Louis Fraanje

Hoog boven het nest zien we een buizerd cirkelen – Foto: ©Louis Fraanje

Ze vliegen af en aan met nestmateriaal – Foto: ©Louis Fraanje

Ze vliegen af en aan met nestmateriaal – Foto: ©Louis Fraanje

Via het geklepper met de snavels, wordt er gecommuniceerd – Foto: ©Louis Fraanje

Via het geklepper met de snavels, wordt er gecommuniceerd – Foto: ©Louis Fraanje

Snavelgeklepper

Als twee ooievaars op het nest zitten, verklaren ze elkaar hun “liefde” met spectaculair snavelgeklepper. Ooievaars zijn niet trouw aan elkaar, maar wel aan het nest. Dat verklaart waarom sommige ooievaarspaartjes lang bij elkaar blijven. Een ooievaar is vruchtbaar vanaf het derde levensjaar.

Vanouds werd kinderen wijsgemaakt dat baby’s door de ooievaar gebracht werden. Tegenwoordig vindt men dat kinderen de waarheid wel mogen weten, maar nog altijd wordt de geboorte van een kind schertsenderwijs in verband gebracht met ooievaars. Zo zet men een houten ooievaar in de tuin waar een kind is geboren en wordt op geboortekaartjes een ooievaar afgebeeld.

Met veel vleugelgeklapper klimt hij bovenop haar– Foto: ©Louis Fraanje

Met veel vleugelgeklapper klimt hij bovenop haar– Foto: ©Louis Fraanje

Evenwicht en nageslacht

Als de ooievaar het nestmateriaal heeft afgeleverd, wordt het meteen goedgelegd door de partner, dat wordt ook beantwoord met snavelgeklepper. En als er genoeg geklepperd is, dan beduidt het mannetje haar dat hij het graag eventjes wat hogerop zoekt, met  andere woorden er moet voor het nageslacht gezorgd worden. Dus springt hij even later met veel vleugelgeklapper bovenop haar,  dit vraagt nogal wat beheersing van het evenwicht, zowel van de één als van de ander.

Het klepperen is niet van de lucht...

Het klepperen is niet van de lucht…

– Foto's: ©Louis Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

Tenslotte..

Wist je dat de ooievaar bekend staat als geluksbrenger? Vroeger kwamen er veel ooievaars voor in mijn geboortestad Den Haag. Overal waren nesten onder andere bij het Binnenhof. De prachtige dieren werden met veel respect verzorgd en gevoed. Er was zelfs een speciale oppasser voor de ooievaars!

Waarom de ooievaar in ons wapen staat is nergens officieel opgeschreven. Waarschijnlijk heeft Den Haag gekeken naar een traditie uit de middeleeuwen. Toen hadden veel steden een mascotte. Én wat is nou een betere mascotte dan een gelukbrengende ooievaar?
Een echte Hagenees vertelde ons – met een beetje zelfspot –  iets over de betekenis van de Haagse ooievaar: “Hoog op de poten, slecht in de veren en een grote snavel!” Louis moet daar natuurlijk altijd smakelijk om lachen, dat kun je begrijpen!

O ja… dat Hagenees” moet blijven en zeker geen Hagenoot worden, wat een belachelijke discussie zeg! Ik kan me niet voorstellen, dat een echte “Hagenees” zoiets verzint? Kijk ook maar even het filmpje hieronder!

Meer over:  Ooievaar

______________________________________________________________________________________________________________________

Een filmpje met een glimlach naar Den Haag:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/04/05/ooievaars-kijken-op-ons-neer/