Natuurbrug Asselsche Heide is bijna klaar!

Robuuste verbinding voor de dieren op de Veluwe

Vorig jaar werden op een zaterdag in december –  – van ieder ruim 32 ton zwaar in amper twaalf uur tijd op zijn plek gelegd. De liggers vormen de basis van de nieuwe natuurbrug ten westen van Apeldoorn, die het noorden en zuiden van de Veluwe met elkaar verbindt.

Natuurbrug "Asselsche Heide"  een prachtige  verbinding voor de dieren op de Veluwe - Foto: ©ProRail

Natuurbrug “Asselsche Heide”  een prachtige  verbinding voor de dieren op de Veluwe – Foto: ©ProRail

Overzicht van het uiteindelijke project natuurbrug "Asselsche Heide" - Afbeelding: ©ProRail

Overzicht van het uiteindelijke project natuurbrug “Asselsche Heide” – Afbeelding: ©ProRail

Veluws visitekaartje

De ambitie is sober en doelmatig waarbij transparantie voor een goede landschappelijke inpassing een belangrijk uitgangspunt is. De natuurbrug vormt een verbinding voor flora en fauna en is zichtbaar voor de treinmachinist. Treinreizigers zullen, in een flits, enkel de zijkanten van de natuurbrug ervaren. Het talud, voornamelijk de noordzijde door het tapijt van heide, is een weerspiegeling van het Veluwe landschap. Daardoor is dit ook het visitekaartje van dit gebied, een bijzonder stukje Nederland.

De natuurbrug nadert haar voltooiing - Foto: ©Jan van Uffelen

De natuurbrug nadert haar voltooiing – Foto: ©Jan van Uffelen

Het treinverkeer ondervindt geen hinder van de bouw - Foto: ©Jan van Uffelen

Het treinverkeer ondervindt geen hinder van de bouw – Foto: ©Jan van Uffelen

Ontsnippering

De aanleg wordt gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) van de overheid. ProRail werkt voor dit project samen met Kroondomein het Loo. Deze laatste wordt de beheerder van de natuurbrug.

Nu nog versnipperd, straks natuurgebieden verbonden - Foto: ©Jan van Uffelen

Nu nog versnipperd, straks natuurgebieden verbonden – Foto: ©Jan van Uffelen

Asselsche Heide laatste natuurbrug op de Veluwe

Natuurbrug Asselsche Heide is de laatste natuurbrug op de Veluwe die ProRail over het spoor bouwt. Deze natuurbrug ligt in het verlengde van het iets zuidelijker gelegen ecoduct ‘Hoog Buurlo’ over de snelweg A1. De 25 meter lange en 50 meter brede brug moet volgens de planning dit voorjaar gereed zijn. En zoals het er nu voorstaat, en alles volgens plan verloopt, zal de natuurbrug eind maart 2019 worden opgeleverd en komt daarmee een einde aan de versnippering van dit deel van de Veluwe.  We houden u op de hoogte!

Lees ook: Nieuwe- en tevens laatste natuurbrug op de Veluwe!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/02/20/natuurbrug-asselsche-heide-is-bijna-klaar/