Naar buiten in het Rauwe Veld – Deel 44

Een gebied met veel variatie, niet alleen in het landschap, maar ook in de dierenwereld…

Al vele jaren komen wij in het Rauwe Veld, hoe kleinschalig ook… het blijft boeien, van uitgestrekte weilanden met hier en daar plassen, stukjes moeras en heel veel kleine bosjes, die een goede schuilplaats vormen voor het reewild. Maar ook  veel vogels van allerlei pluimage kun je hier vinden, veel variatie dus, niet alleen in het landschap, maar ook in de dierenwereld.
Helaas wordt het hele gebied momenteel – letterlijk en figuurlijk – op z’n kop gezet voor zogenaamde ‘nieuwe natuur’, maar… of dat een verbetering is…? De tijd zal het leren!

 Hier en daar liggen een aantal plassen in het Rauwe Veld – Foto: ©Louis Fraanje

Hier en daar liggen een aantal kleine plassen in het Rauwe Veld – Foto: ©Louis Fraanje

Haas en reewild

De vorige keer, toen we nog maar net op weg waren, lag er een dode haas op de weg, dat is minder… want wij zien natuurlijk liever een levende in het veld. Daar hopen we stilletjes op vandaag, want het zijn en blijven prachtige dieren, behendig en snel vooral ook tijdens de rammeltijd, daarover hebben we al eens uitgebreid geschreven op ons weblog. Dan zie je er soms wel een stuk of tien tegelijk , maar vandaag ontdekken we er eentje die zich verstopt had in de sneeuw, vlakbij een plek waar ook een aantal reeën  aan het uitrusten waren.

We hebben bijna drie uur aangezeten, voordat er wat beweging kwam in het besneeuwde veld. Het haas kwam na verloop van tijd op de lopers en verdween naar het andere weiland om daar zijn kostje bij elkaar te scharrelen, of misschien op zoek naar zijn of haar soortgenoten.

Huppelende haas door de sneeuw...

Huppelende haas door de sneeuw…

– Foto's: ©Louis Fraanje

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

Achter het huppelende haas zien we een hele sprong reeën zitten – Foto: ©Louis Fraanje

Achter het huppelende haas zien we een hele sprong reeën zitten – Foto: ©Louis Fraanje

Het haas met zijn prachtige snorharen kwam even heel dichtbij – Foto: ©Louis Fraanje

Het haas met zijn prachtige snorharen kwam even heel dichtbij – Foto: ©Louis Fraanje

Wekdienst…

Of het er wel of niet mee te maken had, maar toen het haas eenmaal uit ons gezichtsveld verdwenen was, kwam er bij de reeën ook meer beweging, want… toen er eenmaal een reegeit in de benen was gekomen, volgden er al snel meer.  Zoiets werkt blijkbaar aanstekelijk, je zou haast zeggen dat het voorbij rennende haas, als een soort van ‘wekdienst’ fungeerde, want nu komen ook de andere reeën omhoog, bij elkaar geteld zo’n tien stuks, twee bokken en acht geiten.

Dan komen ook de andere reeën omhoog – Foto: ©Louis Fraanje

Dan komen ook de andere reeën omhoog – Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtige 'sprong' reeën van zo'n tien stuks bij elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtige ‘sprong’ reeën van zo’n tien stuks bij elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Genieten

Het is een schitterend gezicht, om zo’n grote groep reeën van zeker tien stuks bij elkaar te zien, dat is het wachten zeker dubbel en dwars waard geweest. Wij genieten met volle teugen, ondanks dat we het best een beetje koud hebben gekregen van het lange stilzitten, maar… hier doe je het uiteindelijk toch voor. Er loopt ook een mooie 6-ender reebok bij, dat kan straks misschien nog wat ‘reuring’ brengen in het veld, we wachten het wel af.

Binnen de kortste keren springt het reewild af – Foto: ©Louis Fraanje

Binnen de kortste keren springt het reewild af – Foto: ©Louis Fraanje

Mank knopbokje

Ook loopt er een knopbokje tussen, die met zijn achterpootje trekt, hij loopt echt mank, blijkbaar iets met zijn hoefjes of iets dergelijks. We hebben dat wel vaker meegemaakt hier in het Rauwe Veld, soms gaat het weer vanzelf over en zo niet, dan zal het uit zijn lijden verlost moeten worden.

Achter elkaar springen ze over de sloot en weg zijn ze... – Foto: ©Louis Fraanje

Achter elkaar springen ze over de sloot en weg zijn ze… – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

Plotseling zien we alle koppen tegelijk omhoog gaan, dat kan maar één ding betekenen ‘verstoring’, wat er aan de hand is kunnen we vanuit ons schuilplekje niet zien.  Of het wat met de zware machines te maken heeft, die momenteel op veel plekken druk bezig zijn, wie zal het zeggen?
Maar wat het dan ook mag wezen, binnen de kortste keren springen ze af, zoals dat heet en verdwijnen naar achteren in het naast liggende weiland. Achter elkaar springen ze over de sloot en weg zijn ze, het mooie ‘winterse’ sprookje is voorbij!

Sneeuw voor de (Lente)zon

En… inmiddels heeft de sneeuw ook de benen genomen, gesmolten voor de (Lente)zon en gaan de dagen weer lengen. Het heerlijk lentezonnetje maakt ons weer blij van binnen en we hopen – bij gezondheid – weer op mooie en spannende foto-avonturen in het “Rauwe Veld”!

Lees ook: Naar buiten in het Rauwe Veld – Deel 45

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/02/19/naar-buiten-in-het-rauwe-veld-deel-44-2/