Politiek wil historische jachthut behouden

VVD wil historische jachthut behouden voor Ermelo

ERMELO – De VVD in Ermelo wil dat het college van burgemeester en wethouders zich sterk maakt voor het behoud van de Hut van Cartouche. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die zijn gesteld.
Het gaat om de voormalige jachthut van de overleden Arnold van der Wal met enkele bijgebouwen. Eigenaar is SBNL Natuurfonds heeft aangegeven het onderhoud van de beroemde jachthut niet meer te kunnen bekostigen.

Deze hut is in 1988 door hen verkregen uit de nalatenschap van wijlen Arnold van der Wal (Cartouche). Ook de erven hebben aangegeven niet in staat te zijn de kosten op te hoesten. De hut ligt een paar honderd meter vanaf de verharde weg in het Speulderbos en is bereikbaar via een zandpad. De hut is de voormalige woning van Arnold Fouke van der Wal. Die is afkomstig uit een Fries zeevarend geslacht uit Stavoren

De oude jachthut van “Cartouche” oftewel Arnold van der Wal – Foto: ©Louis Fraanje

De oude jachthut van “Cartouche” oftewel Arnold van der Wal – Foto: ©Louis Fraanje

Vrijgevochten type

Herma van der Weide van 't Hof.

Herma van der Weide van ‘t Hof.

Cartouche was een vrijgevochten type, getrouwd met de jacht. In zijn eigen hut, omringd door zijn honden, schreef hij hoofdartikelen voor de Nederlandse jager. Vanuit de hut lopen diverse wandelpaden door het omliggend bosgebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer.

Het college wordt door Herma van der Weide van de VVD gevraagd, of de mening van de liberalen wordt gedeeld dat hier sprake is van een plek met grote cultuurhistorische waarde. En wellicht waard om te behouden. Aan het college wordt de vraag voorgelegd of men, samen met de raad, bereid is te zoeken naar een manier om dit bijzondere stukje erfgoed te behouden voor Ermelo.

Tekst: Wijnand Kooijmans/Het Kontakt Ermelo

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook: ‘Hut van Cartouche’ op de tocht

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/02/14/politiek-wil-historische-jachthut-behouden/