Kieviten in de polder

Een beetje sneeuw vinden de kieviten blijkbaar niet erg

In mijn jeugd trokken de kieviten in het najaar weg uit onze streek naar het warme zuiden. Tegenwoordig blijven ze hier totdat het gaat vriezen. Een beetje sneeuw vinden ze blijkbaar niet erg. De Gelderse Vallei is trouwens al lang niet meer favoriet bij de kieviten: te droog en te eentonig, alleen maar gras. Op enkele grote akkers in de streek nestelen wel wat kieviten, maar de nesten worden meestal ondergeploegd.

Kieviten in een besneeuwd weiland van de polder Arkemheen bij Nijkerk – Foto: ©Gerrit de Graaff

Polder Arkemheen

Nee, als je kieviten wilt zien moet je naar de polder Arkemheen bij Nijkerk. Ook grauwe ganzen, brandganzen en zilverreigers vinden dit een fijne om voedsel te zoeken. De voormalige IJsselmeerpolder Arkemheen is grotendeels eigendom van Staatsbosbeheer, die de polder geschikt heeft gemaakt voor de weidevogels. Het gras voor de boeren die elders in de Gelderse Vallei wonen,  is – denk ik – misschien minder belangrijk. Als boeren met het weiland in de polder ophouden, dan koopt Staatsbosbeheer het weidegebied.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/02/14/kieviten-in-de-polder/