Let eens op de elzen

De elzen bepalen het aanzien van het landschap van de Gelderse Vallei

De elzen hebben geprofiteerd van de afgelopen warme zomer in 2018, want toen is de vrucht gezet van de vele katjes die nu aan de bomen pronken. Binnenkort, als het wat zachter weer wordt, gaan de katjes stuiven.
De zwarte elzen, zoals ze officieel heten, zien er op het ogenblik een beetje donker uit vanwege de vele katjes.

De elzen bepalen het aanzien van het landschap van de Gelderse Vallei. Ze groeien namelijk graag langs slootkanten en op moerassige grond.

De els is beeldbepalend voor de streek – Foto: ©Gerrit de Graaff

In de Gelderse Vallei

Deze boomsoort is beeldbepalend voor de streek. Vroeger was het altijd hakhout, maar nu zijn elzen volwaardige bomen geworden. Ze zouden wat meer aandacht en waardering moeten krijgen. Persoonlijk vind ik elzen prachtige bomen. Let ook maar eens op de zwarte elzen langs de weg van Barneveld naar Achterveld, Kootwijkerbroek of Nijkerk. Ze groeien niet in de Veluwse bossen, maar graag in de Gelderse Vallei.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/02/07/let-eens-op-de-elzen/