Naar buiten in het Rauwe Veld – Deel 39

De winter heeft nu ook in het Rauwe Veld alles bedekt met een witte deken…

Op woensdag 23 januari jl. weer eens naar mijn lievelingsplek in het Rauwe Veld getrokken, dit keer zag het er wel even anders uit dan mijn laatste bezoekje in december, want alles was bedekt met een witte deken.
Heel even schrok ik van een laag overvliegende blauwe reiger, die net de landing had ingezet om ergens op een mooie visplek neer te strijken. En hoewel het niet erg hard vriest, ligt er zo hier en daar toch een beetje ijs, maar het duurt niet lang of we zien hem even later ergens in de slootkant staan.

Een blauwe reiger heeft net de landing ingezet – Foto: ©Louis Fraanje

Even later zien we hem aan de kant half in de sloot staan…

…en er ligt nog een beetje ijs – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

Overwinteraars

Als het echt gaat vriezen heeft de blauwe reiger een probleem, daarom trekken veel reigers voordat de winter invalt weg uit ons land, soms naar Engeland, maar ook veel naar het zuiden van Frankrijk. Vogels uit Scandinavië en Duitsland nemen dan hun plek in. Er zijn blauwe reigers uit onze streek aangetroffen in Centraal-Afrika.

Een groot deel van de blauwe reigers blijft echter in de winter hier omdat het de laatste jaren nogal meevalt met de kou. Maar als het dan onverhoopt toch stevig gaat vriezen, staan ze in de weilanden bij elkaar, samen te wachten totdat de dooi invalt. Als de vorst dan aan blijft houden, sterven veel van de reigers die in ons land zijn achter gebleven.

Een blauwe reiger heeft een fazantenhaan als buurman – Foto: ©Louis Fraanje

Schraalhans

Zo zwerven we verder door deze prachtige ‘witte’ sprookjeswereld en zien iets verderop aan de rand van het weiland, een blauwe reiger  staan met een kleurrijke fazantenhaan als buurman.  Gebroederlijk staan ze dicht bij elkaar in de sneeuw, tenminste zo lijkt het op het eerste gezicht. In werkelijkheid hebben ze niet zoveel met elkaar gemeen, want de reiger is een jager en visser en de fazant een insecten- en zaadeter.  Och…  met dit koude winterweer zijn er belangrijker zaken om je druk over te maken,  want er moet brood op de plank,  oftewel eten op tafel komen. En… dat valt niet mee, nu ‘schraalhans’ keukenmeester is in de natuur.

De blauwe reiger en de fazant hebben niet zoveel gemeen met elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Verscholen tussen het riet zit een roodborstje in de sneeuw – Foto: ©Louis Fraanje

Eten zoeken

Zo is er toch van alles te beleven in deze koude wintertijd, als je tenminste je ogen goed de kost geeft, want terwijl we zo geboeid zaten te kijken naar het doen en laten van de fazant en reiger, zagen wij ineens – links van ons – iets bewegen op de grond tussen het riet. Bij nader inzien, bleek het een roodborstje te zijn die daar een schuilplekje had gevonden.  Vogels van groot tot klein en allemaal met maar één doel en dat is, iets te eten vinden in deze ‘barre’ weersomstandigheden. We zijn benieuwd hoe de rest van de dierenwereld er zich doorheen slaat in het Rauwe Veld, meer hierover in het volgende deel.

Lees ook: Naar buiten in het Rauwe Veld – Deel 40  

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/02/08/naar-buiten-in-het-rauwe-veld-deel-39/