Zwerven in de sneeuw op de Hoge Veluwe – Deel 3

Naast de edelherten kwamen nu ook de hindes op het Zwarte Veld…

Ja… zolang er nog sneeuw ligt, moet je er ook zoveel mogelijk van profiteren, want het kon maar zo weer verdwenen zijn, dus donderdag 24 januari jl. waren we ‘s middags weer present op de Hoge Veluwe.  En deze keer zijn maar direct doorgereden naar het Zwarte Veld, omdat we daar afgelopen dinsdag de herten heel mooi voor de lens konden krijgen.

Vanuit het bos kwamen de edelherten het open veld opwandelen – Foto: ©Louis Fraanje

Geluksmoment

Dus… wie weet, hadden we vandaag ook weer geluk, om ongeveer half vier installeerden wij ons met de camera aan de rand van het Zwarte Veld. We waren net op tijd, want vanuit het bos kwamen een heel stel edelherten het open veld opwandelen en helemaal vooraan liep een grote jongen te paraderen, wat een geluksmoment!

Helemaal vooraan liep een hele grote jongen – Foto: ©Louis Fraanje

Er kwamen steeds meer herten uit het bos tevoorschijn…

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

Kaalwild

Op het Zwarte Veld lopen meestal geweidragers oftewel herten, mannetjes dus want kaalwild, zoals een stel hindes bij elkaar genoemd worden, zie je er zelden of nooit.  Dus… waren we blij verrast, toen we rechts tussen de bomen ineens – vanuit het niets – een roedel hindes ontdekten, die even later het open veld opkwamen. Ook de mannen waren blijkbaar verrast door de komst van deze dames, want ze draafden meteen wat zenuwachtig heen en weer.

Het roedel kaalwild oftewel een stelletje hindes bij elkaar – Foto: ©Louis Fraanje

Een jong hert staat heel brutaal tegenover zijn oudere soortgenoot – Foto: ©Louis Fraanje

Wegwezen

Al met al brachten de dames en enkele jonge herten nogal wat ‘koude’ drukte met zich mee, maar blijkbaar waren de grote jongens daar niet van gediend. En zeker niet van zoveel brutaliteit onder deze jeugdige herten, want op een gegeven ogenblik ging er een jong hert heel brutaal tegenover zijn veel oudere soortgenoot staan. Dat was niet zo slim, want ineens verscheen er nog een hert met zijn kop naar beneden, recht op de uitdager af en die wist niet hoe snel hij weg moest vluchten.

Wegwezen jullie, want hier ben ik de baas – Foto: ©Louis Fraanje

Zo… die weten nu hun ‘plek’ weer op het veld – Foto: ©Louis Fraanje

Het hert met de lange midden-takken…

…en nog zo’n grote jongen – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

Tenslotte…

Verder bleef het deze middag rustig op het Zwarte Veld, maar dat de hindes zich hadden laten zien, was natuurlijk wel even een mooie ‘bijvangst’ zoals je dat noemt. Een heel mooi schouwspel, vooral met die sneeuw erbij, dat maakt het winterse plaatje weer compleet. We pakken onze spullen weer in en rijden nog even naar het bekende “Bosje van Staf”, want misschien is daar ook nog wat te zien. Daarover hopen wij u in een volgende aflevering meer te vertellen.

Lees ook: Zwerven in de sneeuw op de Hoge Veluwe – Deel 4 – Slot

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/02/05/zwerven-in-de-sneeuw-op-de-hoge-veluwe-deel-3/