Evert Bouw(1919-1988) een bijzondere en eenvoudige Veluwenaar

Hij zou echt niet afwijken van zijn dagelijkse ritme…

Markante mensen waren er vroeger genoeg op de Veluwe, althans als je hen zo wilt noemen, want zij zelf vonden het heel gewoon zoals zij leefden. Zo ook de inmiddels overleden Veluwenaar en boer Evert Bouw, die halverwege Barneveld en Voorthuizen woonde. De bekende fotograaf Brand Overeem en schrijver Bert Paasman maakten een boek over het leven van Evert.

En afgelopen zaterdag 2 februari jl. verscheen in de weekendbijlage van de Barneveldse Krant een heel mooi portret van deze bijzondere Veluwenaar, geschreven door Fija Nijenhuis. Omdat ook onze voorzitter Louis Fraanje deze bijzondere Veluwenaar goed gekend heeft en hem portretteerde, is er ook een persoonlijke bijdrage in het artikel opgenomen.  Hieronder zijn bijdrage aan het artikel:

Evert Bouw achter het huis bij zijn zelfgebouwde schuurtjes - Foto: ©Louis Fraanje

Evert Bouw achter het huis bij zijn zelfgebouwde schuurtjes – Foto: ©Louis Fraanje

Kruiwagen

“Evert leefde en werkte geheel op zijn eigen, kalme manier’’, herinnert een andere bekende van Bouw zich, Veluwekenner en natuurfotograaf Louis Fraanje. “Ik reed in de jaren tachtig op een grote vrachtwagen en nam bijna dagelijks de oprit naar de snelweg bij Harselaar. Evert was dan altijd buiten bezig.

Dan toeterde ik en zwaaiden we naar elkaar. Hij met zijn kleine houten kruiwagen en ik met mijn hele grote kruiwagen, volgeladen met zo’n veertig ton; wat een verschil. Ik in het gejaagde leven van de snelweg en hij naast diezelfde snelweg, maar dan heel wat rustiger.’’

Diepzinnige gesprekken

In zijn vrije tijd ging Fraanje weleens bij hem langs. “Dan hadden we soms best heel diepzinnige gesprekken, want Evert was echt niet dom. We filosofeerden over het boerenleven, maar ook de wereldproblemen passeerden de revue, net als het milieu.”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Een bijzondere Veluwenaar - Foto: ©Louis Fraanje

Een bijzondere Veluwenaar – Foto: ©Louis Fraanje

Apart accent

“Toen er een grote vuilverbrandingsoven op Harselaar was gebouwd en er vieze rook kwam uit de grote schoorsteen daar, zei Evert tegen mij: ‘Ja jong, dat is allemaol prachtig, mer die rook slaot ok weer aargens neer dus blieft ‘t toch un probleem, denk ik!’ Zijn wat zangerige stem vergeet ik nooit meer. Hij had zo’n heel apart accent en vond het prachtig om samen echt plat Veluws te praten”.

“En even later ging hij verder met spitten, want al stond de hele wereld op zijn kop, gespit moest er worden en niets anders. Dat ging ook allemaal heel doordacht, terwijl de kippen rustig om hem heen liepen om pieren op te pikken. Als een kip hem voor de voeten liep, ging de schep in de grond en werd het dier heel behoedzaam aan de kant gezet”.

Evert tijdens het spitten - Foto: ©Brand Overeem

Evert tijdens het spitten – Foto: ©Brand Overeem

 

 

 

Dierenliefde

“‘Zo’, zei Evert dan, ‘je mot de baos niet veur de voeten lopen, went dan komt ‘t waark nooit klaor!’ En dat ging dan regelmatig op dezelfde rustige manier, want hij hield van zijn dieren en behandelde ze al waren het z’n kinderen. De geit, de kat en zijn kippen waren zijn alles.’’

Dagelijkse ritme

Bouw liet zich nooit van zijn werkzaamheden afleiden. “Ik kwam een keer bij hem en hij was net aardappels aan het schillen’’, vertelt Fraanje.

“Hij vond het prima dat ik er was, maar het schillen ging gewoon door. Hij zou echt niet afwijken van zijn dagelijkse ritme.’’

Evert Bouw aan het aardappels schillen - Foto: ©Louis Fraanje

Evert Bouw aan het aardappels schillen – Foto: ©Louis Fraanje

Emotionele begrafenis

“Hij is in de armen van zijn buren gestorven’’, vertelt Brand Overeem. “De buurvrouw belde me meteen: Brand, je moet komen, Evert is dood. Toen ik er was en hem zag… dat was eigenlijk heel mooi. Hij lag er zo rustig, bijna gelukkig bij. Alles wat hij nog moest gaan meemaken, heeft hij niet meer hoeven meemaken.’’
“De begrafenis was erg emotioneel, een heel bijzonder mens was heengegaan’’, vertelt Louis Fraanje. “Met het heengaan van Evert was een ‘warme’ en ‘knusse’ plek in ons leven verdwenen, want wij als omstanders hielden van die man.’’

Evert Bouw werd geboren op zaterdag 25 januari 1919 en overleed op zaterdag 8 oktober 1988 te Voorthuizen, hij werd 69 jaar.

*********************************************************************************************************************

Lees het gehele artikel: 

Evert Bouw verdiept zich in de Barneveldse Krant - Foto: ©Louis Fraanje

Evert Bouw verdiept zich in de Barneveldse Krant – Foto: ©Louis Fraanje

Lees meer: Evert Bouw week nooit af van zijn dagelijkse ritme’

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2019/02/04/evert-bouw-een-bijzondere-en-eenvoudige-veluwenaar/