Hoog bezoek voor de Jac. Gazenbeek-Boom

College van B&W uit Ede op bezoek in Lunteren

Burgemeester René Verhulst en enkele wethouders waaronder; Lex Hoefsloot(GL), Leon Meijer(CU), Peter de Pater(GB) en Hester Veltman- Kamp(VVD), zij waren dinsdag 6 november jl. op werkbezoek in Lunteren.  Zij werden door de mensen van de Lunterse Dorpsraad rondgeleid langs een aantal belangrijke punten in Lunteren.

Het college van B&W uit Ede met de Dorpsraad bij het Lunters Vrouwtje – Foto: ©Dorpsraad Lunteren

Natuurlijk kunstwerk

Eén van deze punten was de onlangs door wethouder Lex Hoefsloot onthulde Jac. Gazenbeek-Boom achter de Oude Kerk aan de Jac. Gazenbeeklaan. Daar werd het college ontvangen door Bertus van Dijk, die door Cor van Soest werd geïntroduceerd als initiatief nemer. Waarna Van Dijk – namens de vrijwilligers –  tekst en uitleg gaf over de totstandkoming van dit natuurlijke kunstwerk in Lunteren.

De Jac. Gazenbeek-Boom is een prachtig kunstwerk geworden in Lunteren – Foto: ©Jan van Uffelen

*********************************************************************************************************************

Het idee kost niets, maar de uitvoering wel…

Na de mooie opening van de Jac. Gazenbeek-Boom op 30 oktober jl. kwam er enkele dagen later op 5 november jl. nog een verrassing.  Ik werd opgebeld door Cor van Soest van de Lunterse Dorpsraad, met de vraag of ik de volgende dag iets wilde vertellen over de totstandkoming van dit project bij de Jac. Gazenbeek-Boom.  Hij vertelde dat om half drie ‘s middags het College van B&W ook een bezoek zouden brengen aan de boom. De eerste in een rij van projecten, die ze in Lunteren zouden bezoeken.

Geen gemakkelijke opgave, maar ik heb wel gelijk ja gezegd, want als trotse inwoner van Lunteren wilde ik graag uitleggen, hoe ik op dit idee was gekomen om van deze boom  een mooi houtsnij-kunstwerk te maken. Ik was geïnspireerd door mijn vele fietstochten door Drenthe, waar langs fietsroutes vaak van dit soort kunstwerken staan.

Bertus van Dijk tijdens zijn toespraak bij de Jac. Gazenbeek-Boom – Foto: ©Riet van Dijk

Toespraak

Na eerst vertelt te hebben, dat deze boom op 18 januari jl. door een storm veel schade had veroorzaakt en zelf ook schade had opgelopen, werd besloten door de gemeente om deze boom te kappen. Maar tijdens het kappen werd er een spechtennest ontdekt,  zodat het kappen van de boom werd stopgezet. Hierdoor kreeg ik de gelegenheid om een bestemming voor deze boom te zoeken. Ik heb toen gemeente opzichter Wim Schaafsma benadert en hem mijn idee voorgelegd, hij was meteen erg enthousiast. Hij deed direct al navraag bij de gemeente voor de mogelijkheden en de volgende dag hadden we al groen licht. We hebben toen gelijk een comité opgericht met een aantal personen, waaronder onze contactman Wim Schaafsma.

Bertus van Dijk als trotse inwoner van Lunteren bezig met uitleggen- Foto: ©Riet van Dijk

Onze volgende stappen waren :

Het initiatief aanmelden bij EdeDoet wat nog dezelfde dag werd goedgekeurd, waarvoor nog onze complimenten, dat dit zo snel is behandeld.

En toen moest er een woodcarver worden gevonden, die ons idee om van de boom een monument ter ere van de Veluwse schrijver Jac. Gazenbeek, gestalte kon geven. Zo kwamen we bij Harm Veeneman uit Hummelo en bespraken ons idee met de boom, die zich daarna verdiepte in het leven van Jac. Gazenbeek, met als eindresultaat de boom die nu is bewerkt door Harm Veeneman.  Bouwbedrijf Henk van den Brandhof uit Otterlo stelde hiervoor belangeloos een steiger en tijdelijk een hoogwerker beschikbaar.

Woodcarver Harm Veeneman in de beginfase van de boom, de uil met het boek – Foto: ©Boom comité

Positieve reacties

Tijdens deze werkzaamheden, kwamen veel Lunteranen kijken en tot onze grote vreugde waren de reacties positief en men kwam regelmatig poolshoogte nemen naar de vorderingen. De bekende Lunterse “Sjaantje van de Molenpol”, kwam iedere dag even een kijkje nemen bij de boom.

De financiële kant moest ook ingevuld worden, dat geschiedde door sponsoring en verkoop van houten kerstboompjes, die vervaardigd waren door Harm Veeneman. En tezamen met de EdeDoet waardecheque’s van € 7,50 per inwoner,  alsmede een grote inzet van twee commissieleden, hebben we het project succesvol afgerond!

Tekst: ©Bertus van Dijk

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/11/14/hoog-bezoek-voor-de-jac-gazenbeek-boom/