Omgewaaide boom leeft voort als symbolisch houtsnijwerk

Voor u gelezen in de Barneveldse Krant

Van drama tot boomfeest…

LUNTEREN Een uil die bladert in een boek; het symboliseert de wijsheid en publicaties van Jac Gazenbeek.
Dinsdag werd het houten ‘beeld’ achter het Westhoffhuis als Jac. Gazenbeek-Boom onthuld door wethouder Lex Hoefsloot, samen met een groep betrokkenen.

Een hevige storm in januari 2018 had desastreuze gevolgen voor twee auto’s die geparkeerd stonden op het pleintje aan de Jac Gazenbeeklaan. Want de kruin van een flinke esdoorn knapte af en viel boven op deze voertuigen.

Specht

,,Het bleek dat deze boom ziek was en dat zat helemaal bovenin. Nu zie je dat er niet meer aan af”, legt Louis Fraanje uit, als woordvoerder van Jac Gazenbeekstichting. ,,De gemeente Ede besloot toen om de complete boom te kappen. Maar Lunteranen willen bomen heel graag behouden als het even kan. Het geluk wilde dat er nog een specht in gehuisvest was, zodat het plan om te kappen werd uitgesteld.”

Alle betrokkenen dinsdag bij de Gazenbeekboom, precies op de 124ste geboortedag van wijlen Jac Gazenbeek. ,,Ik denk dat hij het mooi had gevonden – , aldus Louis Fraanje – Foto: ©Freek Wolff

Enorm houtsnijwerk

Vervolgens werd er een comité opgericht om de boom te behouden, met als resultaat een enorm houtsnijwerk, gemaakt door boomzaagkunstenaar Harm Veeneman uit Hummelo. Wim Schaafsma speelde een rol in het contact met de gemeente, waarna duidelijk werd dat het kunstwerk 4500 euro moest kosten. Die prijs werd gedeeld tussen de gemeente en het comité.

Bouwbedrijf Henk van de Brandhof uit Otterlo zorgde voor de steiger en een hoogwerker. Bertus en Riet van Dijk droegen ook hun steentje bij in de totstandkoming, terwijl Fraanje de Lunteranen George en Therese de Haan (van de 65-Plus partij) als gangmakers typeerde van het project. Bij de onthulling waren prominente lokale natuurliefhebbers aanwezig, zoals oud-boswachter Ted Folsche, fotograaf Gerrit de Graaff en Ab Welgraven van Stichting Het Lunters Buurtbos.

Alternatief

,,Ellen Out van GroenLinks tipte de wethouder Hoefsloot en met succes om hem hiervoor te interesseren”, vertelde Fraanje.
,,Het is jullie initiatief geweest, gesteund door een heleboel Lunteranen. Via EdeDoet is dit mogelijk geworden. De boom is prachtig geworden, al zie ik eigenlijk het liefst gewone bomen. Maar als zo’n beeldbepalende boom aan het eind van zijn leven raakt, is dit een mooi alternatief. Ook dit kunstwerk zal niet het eeuwige leven hebben, dus dan moet er gewoon weer een nieuwe komen. Zo maken we er een mooie cirkel van”, aldus Hoefsloot. De esdoorn is behandeld voor lang behoud. Kunstenaar Veeneman is optimistisch, omdat het onderste deel van de boom nog gezond is.

Het houtsnijwerk van de uil met een boek – Foto: ©Freek Wolff

Sterk verhaal

Een omstander* grapte dat de uil een bladzijde van zijn boek om zal slaan zodra de kerkklok zal luiden. ,,Dan betichten ze mij altijd van sterke verhalen”, reageerde Fraanje lachend. ,,De uil maakt het bekende geluid ‘oehoe’. Nu ontdekten ze een tijd geleden hier een uil die met zijn tijd meegegaan was. Dat dier riep: ‘joehoe’! (hilariteit).”

Symbolisch

Op de boom werd een bordje geschroefd met de tekst: Ter ere van Lunteraan  Jac Gazenbeek (1894-1975): schrijver, dichter, journalist, fotograaf, Veluwekenner, folklorist, schilder, houtsnijder. ,,Gazenbeek was altijd met de natuur bezig. Dat symboliseert die uil. Bovendien heeft hij heel veel boeken over de Veluwe geschreven, vandaar dat boek. De uil kijkt richting het bos.”

  • Deze omstander was de heer Martin Spoelstra uit IJmuiden, hij is een echte Veluweliefhebber en al vanaf het allereerste begin donateur van de Jac. Gazenbeekstichting!

Tekst en foto’s: Freek Wolff/BDU

Ook gepubliceerd in: Barneveldse Krant 31-10-2018

______________________________________________________________________________________________________________________

Lees ook: Onthulling Jac. Gazenbeek-Boom in Lunteren – Deel 1

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/11/10/omgewaaide-boom-leeft-voort-als-symbolisch-houtsnijwerk/