Herten en zwijnen bij Hoog Buurlo – Deel 1

Een avond bij het kijkscherm op de Alverschotenseweg

Op een avond in oktober waren we weer eens in de buurt van Hoog Buurlo en zijn toen ook even bij het wildscherm op de Alverschotenseweg wezen kijken. De plek, waar begin oktober die fatale aanval op een bronsthert heeft plaatsgevonden, daarover heeft u alles kunnen lezen op het weblog.  Lees meer >>>

Na enige tijd kwam er een hinde met haar kalf uit de dekking – Foto: ©Louis Fraanje

De grote wildweide

Er waren maar een klein aantal bezoekers, niet zo gek eigenlijk, want de bronst van de edelherten liep op haar einde,  of was het inmiddels al. Op de grote wildweide was het erg stil, al leek het of er in de bosrand wat beweging kwam. Toch maar even de camera in stelling brengen, want je weet maar nooit. En… ja hoor, na enige tijd kwam er een hinde met haar kalf de dekking uitwandelen en even later nog een hinde.

Het kalf is er maar eventjes bij gaan liggen – Foto: ©Louis Fraanje

Is er soms iets ‘loos’ dan wil ik het wel even weten – Foto: ©Louis Fraanje

Een voorteken

Er is nu beweging genoeg, want even later stapt er een nog een beginnende spitser de weide op, waarbij dus al heel duidelijk de geweigroei zichtbaar is.  Het kalf van daarnet is ook nieuwsgierig geworden en loopt wat aarzelend in de richting van de spitser. Bijna geen moment staan ze stil, het lijkt wel of er iets in de lucht hangt, want ze zijn momenteel wel erg onrustig en dat is meestal wel een voorteken van iets…

Het kalf is wat aarzelend in de richting van de spitser gewandeld – Foto: ©Louis Fraanje

Dan gaan ineens de koppen allemaal dezelfde kant op – Foto: ©Louis Fraanje

Vol spanning

Na nog wat ‘heen en weer’ geloop, blijven ze plotseling staan en gaan de koppen ineens allemaal dezelfde kant op, ook de oren worden nu naar voren gericht. Dat moet dus wel iets betekenen, dat is niet zomaar voor de lol, daarvoor kennen we het roodwild te goed. Ook onze ogen gaan in de richting van het bos en we proberen te ontdekken wat er aan de hand is daar tussen de bomen en struiken.  Vol spanning wachten we op de dingen die gaan komen…

Lees ook: Herten en zwijnen bij Hoog Buurlo – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/11/02/herten-en-zwijnen-bij-hoog-buurlo-deel-1/