Hert dood na aanval tijdens bronstgevecht

HOOG BUURLO – De bronst is een zware tijd voor herten op de Veluwe. De mannetjes wedijveren om de hindes en staan elkaar daarbij soms naar het leven. Natuurliefhebber Kris den Braber zag deze week door zijn lens hoe twee herten elkaar te lijf gingen. Een van de dieren overleeft de aanval niet.

Den Braber filmde het hele voorval. Op de beelden is te zien dat het tweede hert eerst ogenschijnlijk ongedeerd verder loopt, maar daarna toch bloed ophoest. Het dier verdwijnt daarna tussen de struiken. overleeft de aanvaring niet.

‘We stonden maandagavond bij Hoog-Buurlo met meerdere mensen te kijken naar een groep herten, toen een mannetje ineens een ander hert aanviel’, aldus Den Braber. ‘Het moment duurde maar kort, maar ik zag al heel snel dat het niet goed ging met dat andere hert. Om mij heen leek niemand dat in de gaten te hebben.’

Een rivaal spiest zijn tenstander tijdens bornstgevecht – Filmfoto: ©Kris den Braber

Op zoek met honden

Het beeld van het gewonde hert bleef die avond hangen bij Den Braber. ‘Ik wist eigenlijk meteen zeker dat ie het niet zou overleven. Dinsdag heb ik contact gezocht met de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV). Met zweethonden zijn ze op zoek gegaan, met hulp van Staatsbosbeheer.’ Zweethonden zijn getraind in het opsporen van gewond wild. Ze volgen het bloedspoor van het wild.

Met een zweethond wordt het dode hert teruggevonden – Foto: ©Omroep Gelderland

Gevonden

Het hert in kwestie werd al snel aangetroffen en was inderdaad overleden, mede door inwendige bloedingen is het hert een snelle dood gestorven. Volgens natuurkenners sneuvelt er regelmatig een hert tijdens de bronst, maar worden die momenten niet heel vaak vastgelegd.

Naschrift redactie:

Even een reactie op de bronst filmbeelden van Kris den Braber, recentelijk gedraaid op het wildweitje nabij natuurbegraafplaats Assel. Een kapitaal plaatshert is kennelijk zo gefocust op een bronstige hinde in het kaalwild-roedel opdat hij niet goed op zijn concurrent let!
Deze stormt op het plaatshert af en torpedeert die op de bladpartij in de flank. Gevolg hiervan,  doorboorde longen waardoor het plaatshert stikt in zijn eigen bloed. Dergelijke (gruwelijke) beelden heb ik nog nimmer gezien……

Grofwildkenner  

______________________________________________________________________________________________________________________

Ooggetuige

Op 1 oktober jl. waren we bij Hoog Buurlo, een mooie avond met een dramatische afloop Er werd een plaatshert door een rivaal aangevallen. Dit hert beukte met zijn gewei achter de schouderbladen van het plaatshert,  waardoor deze later het leven liet.

De aanval van een rivaal op het plaatshert – Foto: ©Marie Bello

Bij het zien van een filmpje op TV Gelderland en van het weblog ‘de Veluwenaar’,  bleek dat ik er zelf boven op heb gestaan! Bij het nader bekijken van mijn foto,s bleek dat ik er zelf een foto van heb gemaakt, al is het wel niet heel scherp maar het is te zien. De natuur kan soms hard zijn!!

Marie Bello uit Eerbeek

_____________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje, je kunt het groter maken:

(let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren)

Met dank aan: Kris den Braber , GinoPress B.V. en Omroep Gelderland

______________________________________________________________________________________________________________________

Kris den Braber filmde het hele voorval.

(let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren)

Film: © Kris den Braber/Gino Press BV

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/10/08/hert-dood-na-aanval-tijdens-bronstgevecht/