Volle bak met “Klinkende Verhalen” in de Oude Kerk te Ede

Leander van der Steen en Louis Fraanje een samenspel

Ronduit schitterend, zo mogen we na afloop van deze natuur en muziekpresentatie en het orgelspel in de Oude Kerk van Ede, gerust noemen.  De eerste presentatie met de titel “Herder op de heide” om 11.00 uur , trok al 160 belangstellenden naar de kerk om deze bij te wonen. En bij de tweede presentatie “‘t Hijgend Hert”, die om 14.00 uur van start ging, waren er bij elkaar 220 mensen samengekomen. Allemaal om te kijken en te luisteren naar het prachtige samenspel van Leander en Louis, de één op het kerkorgel en de ander op en naast het beeldscherm.

Er was veel belangstelling voor de natuur&muziek-presentatie in de Oude Kerk – Foto: ©Fransien Fraanje

Schaapherder en verhalenverteller

Musicus Leander van der Steen opende het programma met een welluidende verklanking van de Herder op de heide, waarna Louis zijn schitterende natuurbeelden, die hij samen met zijn vrouw Fransien gemaakt had, op het grote scherm voor in de kerk vertoonde.  Hierbij kwam ook de inmiddels overleden schaapherder en vriend Cos Mouw ter sprake, tot aan zijn dood waren zij jarenlang bevriend .

Leander van Der Steen had er ook zichtbaar plezier in – Foto: ©Fransien Fraanje

Muziek en natuur

Halverwege de presentatie speelde Leander nog het prachtige muziekstuk “Schafe können sicher weiden wo eine güte Hirte wacht” van Johann Sebastiaan Bach. Daarna nam Fraanje het weer van hem over met zijn natuurbeelden- en verhalen, die hij op een geheel eigen wijze voorzag van commentaar.  Aan het einde van deze presentatie werd er samen “De Heer is mijn Herder” gezongen.

Ook de spreker stond met veel passie zijn publiek te woord – Foto: ©Fransien Fraanje

‘t Hijgend Hert

Na de middag was er nog een presentatie, waarop werd ingespeeld op de lieveling’s psalm  van Louis Fraanje, namelijk “‘t Hijgend Hert”.  Het hert uit psalm 42 werd muzikaal tot leven gebracht door Van der Steen in een bewerking van John Propitius en een muziekstuk van de componist Johann Ludwig Krebs.
In het eerste deel werd een filmpje vertoont waarin Fraanje iets over zichzelf vertelde en het legendarische hert “Hubertus”, het bijzondere hert dat hij al vanaf zijn eerste levensjaar volgt.

Verhalen vertellen… – Foto: ©Barbara de Baare

En over Hubertus – Foto: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Emotioneel moment

Hierna vertoonde Louis Fraanje weer een prachtige collage van zijn natuurfoto’s, die hij samen met zijn vrouw Fransien, door de jaren heen gemaakt heeft en waarvan het publiek op deze mooie zaterdag, met volle teugen heeft kunnen genieten.  Het geheel werd afgesloten met een samenzang, waarin het eerste en vijfde couplet van psalm 42 – “‘t Hijgend Hert” en “Maar de Heer zal uitkomst geven”, werden gezongen. Voor Leander van der Steen en Louis Fraanje zelf, alsmede velen onder het publiek, een erg emotioneel moment!

Louis Fraanje tijdens zijn toespraak met Leander van der Steen – Foto: ©Fransien Fraanje

Allereerste keer

Een bijzondere dag in allerlei opzichten, die zeker ook uniek genoemd mag worden, omdat het voor beide personen de allereerste keer was dat ze op dit gebied samenwerkten. Daarnaast mogen wij alle vrijwilligers en in het bijzonder dominee J.M.  Molenaar en Gerben van Riessen,  zeker niet vergeten te noemen, want ook zij hebben hun steentje bijgedragen, om deze presentatie te laten slagen.

Deze presentatie met sfeervolle orgelmuziek, afgewisseld met prachtige natuurbeelden in de Oude Kerk te Ede, tijdens de fair “Ede goes Wild”, is zeker voor herhaling vatbaar!Meer foto’s op:  Facebook Louis Fraanje – 

Met dank aan: 

Fotostudio Arjan van Bruggen voor het gebruik van de foto standaards en een compliment voor Jacky van de Pol, de grote drijfveer achter “Ede goes Wild” in Ede centrum.

______________________________________________________________________________________________________________________

Amazing Grace

En… als afsluiting kwam om half vier, geheel onverwacht, de Pegasus Pipes & Drums doedelzakband in Schotse traditie, uit Barneveld, nog even enkele prachtige muziekstukken ten gehore brengen. Met onder andere: Amazing Grace… Lees meer op: Amazing Grace in de Oude Kerk te Ede

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/10/22/volle-bak-in-de-oude-kerk-te-ede/