Het damhertje en de kip

Een komische situatie langs de weg…

Het is inmiddels alweer eventjes geleden, maar het blijft in je geheugen zitten, vooral als het een komische situatie is. Nou… en dat was het zeer zeker op die zaterdagmiddag in augustus, toen wij door het Veluwse dorp Uddel reden.  Ineens roept Fransien: “Stop… ik zag daarnet damherten in de wei en daar liep een kip tussen te koekeloeren!”  Dus wat doe je dan, juist… in de remmen, omdraaien en een stukje terugrijden.

Hé… wat doe jij hier bij ons in de wei? – Foto: ©Louis Fraanje

Uitrusten

Als ik uitstap om de komische situatie vast te leggen, wandelt de kip in de richting van een jong dambokje, die daar heerlijk aan het herkauwen is.  Het lijkt erop dat de kip even overlegt of het goed is, dat ze eventjes bij hem kan uitrusten. Dat blijkt verder geen bezwaar, al beduid hij haar, dat ze beter aan de andere kant kan gaan zitten. Het waarom blijft onduidelijk voor ons, maar het dambokje  zal wel zo zijn reden ervoor hebben.

Goedemiddag, heeft u nog een plekje over voor mij? – Foto: ©Louis Fraanje

Ja… hoor, maar dan wel graag aan die kant…

… doe maar net of je thuis bent – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Productief en sierlijk

Het verenpak van de kip lijkt wel wat op de strepen van een zebra en bij navraag wat voor soort ras het is, blijkt het de naam ‘Amrock te dragen. Naast haar fraaie uiterlijk, blijkt het een zeer productief kippenras met een legcapaciteit van maar liefst 240 eieren per jaar. Het ras doet het bovendien ook erg goed als sierras om het erf te verfraaien in een ren of in de vrije uitloop. Ze zijn erg rustig van karakter, vliegen zelden tot nooit en zijn met een beetje tijd en inzet van de verzorger goed tam te maken.

Dit is toch zeker een ‘plaatje’ uit duizenden! – Foto: ©Louis Fraanje

Kleurrijk en simpel

Op onze zwerftochten komen we zo af en toe wel eens iets heel aparts tegen, iets waarvan je meteen tegen elkaar zegt: “Hé, dat is nou net weer iets, waarvan je er zeker geen dertien in een dozijn hebt!” Iets bijzonders, kortom iets unieks, iets wat je niet iedere dag tegenkomt. Heel vaak is dat gewoon iets heel simpels, iets ‘kleurrijks’ dat ons nou juist opvalt in de ‘grijze’ massa.  En… dan willen wij het ook graag delen met anderen, dat geeft dan nog eens een extra dimensie aan het leven.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/10/20/het-damhertje-en-de-kip/