Eerste bronstroedel is een feit – Deel 1

Grofwild en woeste luchten in het open veld op de Hoge Veluwe…

“Zou de bronst nu al een beetje op gang komen?”, dat is de vraag, die ons en menige grofwild-liefhebber op dit moment bezighoudt. In deze tijd van het jaar, als de R weer in de maand zit, begint bij ons het bloed weer sneller te stromen en zijn we veel in het veld.

Zo ook op vrijdagmiddag 31 augustus jl. toen we besloten om eens bij het Reemsterveld op de Hoge Veluwe te gaan kijken. Het was net na vieren toen we er waren en… al turend door onze kijkers ontdekten wij helemaal achter op het veld een groot bronstroedel met een plaatshert.  Maar… er was weinig actie, ze liepen wat te grazen, verder bleef het vrij rustig en na verloop van tijd ging het hele roedel door de knieën. Wat wel aardig was, dat ook de gezenderde hinde met haar gele halsband er bij liep.

Het plaatshert heeft een roedel van minstens 25 stuks om zich heen verzamelt – Foto: ©Louis Fraanje

Rechts van het plaatshert zien we ook de gezenderde hinde met gele halsband – Foto: ©Louis Fraanje

Helemaal achter in het veld lopen enkele geweidragers…

…maar ze komen niet naar voren – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Rustpauze

Wel liepen helemaal achterin een drietal geweidragers, maar die bleven op hun plek en toonden geen belangstelling, blijkbaar is het toch nog te vroeg, of te warm en moeten we geduld hebben.  De klapstoeltjes komen tevoorschijn en we pakken eens even een lekker broodje met koffie. Fransien pakt daarna haar boek en ik ga eens even met de camera achter ons bij de Karitskyweg kijken, want daar pakt zich een prachtige donkere woeste wolkenlucht samen aan de hemel.  Het is een schitterend gezicht, echt heel mysterieus zoals deze blauw-grijze wolkenmassa van minuut tot minuut andere vormen aanneemt. Met open mond en vol bewondering voor de Maker ervan, sta ik naar dit natuurverschijnsel te staren!

Boven de Karitskyweg pakt zich een schitterende blauw-grijze wolkenmassa samen – Foto: ©Louis Fraanje

In beweging

Inmiddels tikt de klok verder en is het bijna vijf uur, als Fransien mij weer tot de werkelijkheid roept, want er is een hinde met haar kalf in aantocht. Dus loop ik weer terug naar ons aanzit-plekje en draai de camera in de richting van het tweetal. Ze komen van een heel andere kant uit het bos, maar stap voor stap komen ze dichterbij in onze richting. En blijkbaar worden de anderen hierdoor nu ook nieuwsgierig, want heel voorzichtig komt nu ook het roedel in beweging en zet koers richting wildweide.

Er is een hinde met haar kalf in aantocht – Foto: ©Louis Fraanje

Na een hele tijd komt het plaatshert met zijn harem dichterbij – Foto: ©Louis Fraanje

Hert en hinde ontmoeten elkaar…

en twee spitsers komen langs – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Afwachten…

Nu het hele bronstroedel dichterbij is gekomen, kunnen we het allemaal wat beter bekijken. Het plaatshert – een 18-ender –  rent wat heen en weer, bekijkt en besnuffelt af en toe een hinde, maar daar blijft het bij. En als er twee spitsers te dichtbij komen, kijkt hij hen wat grimmig aan en laat ze met rust.  Of er nog wat actie komt vanmiddag… we wachten het maar rustig af!

Lees ook:  Eerste bronst-roedel is een feit – Deel 2 – Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/09/04/eerste-bronstroedel-is-een-feit-deel-1/