Aan het water bij de Nederrijn – Deel 4

Langs de konikpaarden naar de vogelkijkhut

Als we vanaf de vlonderbrug in de richting van de vogelkijkhut lopen, zien we links van ons een kudde konikpaarden. Uiteraard, van een afstandje, want het zijn en blijven natuurlijk wilde dieren en dus onberekenbaar. Het is trouwens mooi om te zien dat deze dieren prima voor zichzelf kunnen zorgen. En… de kudde wordt goed in de gaten gehouden, als er teveel dieren dreigen te komen wordt er ingegrepen, zodat er geen situaties ontstaan zoals we bij de Oostvaardersplassen hebben gezien!

Op de achtergrond zien we de Grebbeberg met de Cuneratoren – Foto: ©Louis Fraanje

Onderling wordt er flink gevochten om het leiderschap – Foto: ©Louis Fraanje

Het gaat er soms wild aan toe – Foto: ©Louis Fraanje

Desillusie

Eenmaal aangekomen in de vogelkijkhut, zien we op flinke afstand, een kolonie aalscholvers en lepelaars, die zelfs voor onze 500 mm telelens moeilijk is te overbruggen. Maar… dat is niet de enigste desillusie, want halverwege het eilandje staat ook nog eens een flinke rij wilgen, die ons voor een groot gedeelte het zicht ontnemen. Dat is wel een minpuntje, want de vogelkijkhut op zich is ‘super’ en ruim ingericht met goede banken om te zitten en bijna rondom glas. Het zou wenselijk zijn, dat de beheerder – Het Utrechts Landschap – hier iets aan wil veranderen, dat zou natuurlijk een heel stuk schelen in het kijkgenot voor de vogelaars.

Op het eilandje zitten aalscholvers, reigers en…

een groot aantal lepelaars – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

Een grote zilverreiger was aan het vissen – Foto: ©Fransien Fraanje

Tussen de bomen door zien we de Cunaratoren van Rhenen…

en Fransien heeft het wel gezien – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als er vanuit het bos een koe komt aangelopen, gaan de lepelaars er vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Koe op bezoek

Als wij weer terug wandelen, zien we in de plas links van ons een grote zilverreiger die, samen met een tweetal lepelaars, aan het vissen is. Het is altijd mooi om te zien, hoe de lepelaars met hun aparte snavel, heen en weer door het water gaan, erg grappig.
Als er vanuit het bos een koe komt aangelopen, gaan de twee lepelaars er bijna direct vandoor, maar de zilverreiger loopt heel op zijn gemak de andere kant op.

De koe gaat ongestoord verder en trekt zich er weinig van aan – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Al met al was het toch een leuke ervaring om hier weer eens te vertoeven en ik denk, dat wij er zeker nog eens terug zullen komen.  Er is ook een informatiecentrum, dat van dinsdag t/m donderdag (14 – 16 uur), en van vrijdag t/m zondag (13 – 16 uur) is geopend en gratis toegankelijk.

Adres: Blauwe Kamer 14, 6702 PA Wageningen. Je komt er door de N225 richting Wageningen te rijden, onderaan Grebbeberg rechtsaf de Grebbedijk op. Eerste afslag rechts de dijk af, deze weg volgen tot het informatiecentrum. Hier is een ruime, gratis parkeerplaats.

Lees ook: Aan het water bij de Nederrijn – Deel 5

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/09/03/aan-het-water-bij-de-nederrijn-deel-4/