Aan het water bij de Nederrijn – Deel 5

Het is heerlijk om in de omgeving van deze oude rivier te vertoeven…

Na de laatste keer dat wij in de Blauwe Kamer waren,  Lees meer >> ben ik een paar dagen later er nog een keer naar teruggegaan, gewoon om eens heerlijk in mijn eentje daar rond te sjouwen. En… achteraf maar goed dat Fransien niet mee was gegaan, want toen ik later op de middag het gebied introk, liepen de Konikpaarden kris kras over het wandelpad. (Daarover vertel ik in het volgende deel…)

Langs de Nederrijn met links de oude steenoven – Foto: ©Louis Fraanje

De takken hangen krom van de vele appels…

… en de peren ook al – Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Appels en peren

Wat mij hier aan het water allereerst opviel,  was de enorme hoeveelheid appels en peren die aan de bomen hingen, tjonge wat een vracht zeg, de takken waren gewoon krom getrokken. We hadden dat ook al eerder gezien bij de vlierbessen en meidoorns, een vruchtbaar fruitseizoen, zover wij het als  leek op het eerste gezicht kunnen beoordelen.

Een groot vrachtschip komt de rivier afzakken – Foto: ©Louis Fraanje

Lage waterstand

Turend over het water van de oude rivier, genoot ik van de grote vrachtboten die voorbij voeren. Je kon zien dat de schippers hun boot niet helemaal vol hadden geladen, dit was natuurlijk in verband met de lage waterstand door de grote droogte van de laatste maanden.

Grote zwaaipalen verprutsen het prachtige beeld van deze oude molen – Foto: ©Louis Fraanje

Horizonvervuiling

Als ik naar de overkant van de rivier kijk, zie ik daar de oude molen bij Kesteren staan, helaas wordt het prachtige beeld verprutst door een aantal enorme zwaaipalen  oftewel windmolens, dit is nou ‘horizonvervuiling’ van ergste soort. Onbegrijpelijk, dat men juist op deze cultuurhistorische plek, deze lelijke monsters heeft neergezet.

Konikspaarden op een krib in de rivier – Foto: ©Louis Fraanje

Het oeverreservaat

Terwijl ik zo sta te mijmeren, zie ik iets verderop een stel Konikpaarden op een krib in de rivier staan, het is een schitterend gezicht om de dieren daar te zien. Tegelijkertijd besluit ik om maar meteen een bezoek te brengen aan het oeverreservaat De Blauwe Kamer. Vanaf de kant van de rivier is het niet zo ver om er te komen en onderweg passeer ik een prachtig muurschild, waarop het reservaat op een schitterende manier in blauwe design is afgebeeld.

Prachtig muurschild bij de ingang naar De Blauwe Kamer – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Aan het water bij de Nederrijn – Deel 6

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/09/17/aan-het-water-bij-de-nederrijn-deel-5/