Eerste bronstroedel is een feit – Deel 2 – Slot

De bronstgeur van de edelherten, zorgt ervoor dat wij extra veel in het veld zijn…

>>> Vervolgens besluit het plaatshert om eerst maar eens wat te gaan drinken in de poel, dat gaat met grote slokken tegelijk, hij slobbert het koele vocht naar binnen of zijn leven ervan afhangt. En… regelmatig kijkt hij even op, om de omgeving en zijn harem in de gaten te houden, het water druipt dan in straaltjes langs zijn lippen naar beneden. Hij loopt even later om de poel heen en gaat met zijn kop naar beneden, nu niet om zijn dorst te lessen, maar om zich even af te reageren, want hij ramt de boden er zowat uit!

Eerst maar eens even wat drinken bij de poel – Foto: ©Louis Fraanje

Zo dat is lekker, daar kom je weer even van bij – Foto: ©Louis Fraanje

Met zijn gewei beukt hij op de bodem om zich af te reageren – Foto: ©Louis Fraanje

Uitgeraasd

Als hij uitgeraasd is en uit de poel omhoog is gekomen, ziet hij een aantal hindes bij elkaar staan en zonder zich verder te bedenken, stuift er hij op af. De dames gaan er gelijk vandoor en – met het plaatshert op de hielen – rennen ze in de richting van het roedel en voegen zich zo snel mogelijk bij de anderen. Het plaatshert heeft maar gewoon te volgen en doet dit dan ook gedwee, toch blijft hij alert en loopt als een koning heen en weer te paraderen. En zo af en toe gaat zijn kop omhoog en ook zijn bovenlip, om nog beter de geur van de hindes op te vangen of ze tochtig(bereid) zijn, dat gedrag heet flemen!

Dan probeert hij de hindes op te jagen…

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

Het plaatshert met zijn grote harem van minstens dertig stuks kaalwild, vormen het bronstroedel – Foto: ©Louis Fraanje

Door zijn bovenlip omhoog te trekken (flemen) vangt hij de geur nog beter op – Foto: ©Louis Fraanje

Bewonderende blik

Het blijft rustig deze middag, al valt er zo af en toe wel een mooi kiekje te maken, dat merken we als er helemaal aan de overkant van het Reemsterveld een echtpaar aan komt fietsen. Ook zij hebben het bronstroedel ontdekt en staan om beurten met de kijker onze kant op te koekeloeren. Als er een paar kalveren zich te ver van het roedel verwijderen, zien we dat ook het plaatshert die kant oploopt en hen heel even laat zien wie de baas is. Tenminste, daar lijkt het op en als wij nog eens goed kijken, zien we het ene kalf met een bewonderende en respectvolle blik omhoog kijken naar het grote hert.

Het kalf kijkt met een bewonderende en respectvolle blik naar het grote hert – Foto: ©Louis Fraanje

Daar staat hij dan in volle glorie, de koning van de Hoge Veluwe- Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte…

Met spanning wachten we af, wat er de komende weken gaat gebeuren, want…  dat de ‘hertenbronst’ toch heel voorzichtig een aanvang heeft genomen, blijkt wel uit de belevenissen van deze namiddag op het Reemsterveld. De bronstgeur van de edelherten, zorgt ervoor dat wij extra veel in het veld te vinden zijn, want de bronstroep heeft inmiddels al geklonken in de avondschemering. We houden u op de hoogte!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/09/05/eerste-bronstroedel-is-een-feit-deel-2-slot/