Spektakel bij de vogelhut – Deel 5

In de vogelhut – Foto: ©Jeannet Le Poole

In de vogelhut – Foto: ©Jeannet Le Poole

Onverwacht bezoek bij de vogelhut…

Het is alweer even geleden dat ik in de vogelhut ben geweest, maar na de laatste keer toen begin juni de jonge vos plotseling op kwam dagen, was het er niet meer van gekomen.

Een aantal dagen later – in diezelfde maand – besloot ik op een avond mijn geluk maar eens te gaan beproeven in de andere vogelhut bij Otterlo. En daar overkwam mij ook iets ‘ongewoons’, tenminste als je al een tijdlang op de vogels zit te wachten en er verschijnt dan ineens een eekhoorn op het toneel.

Vanachter een oude douglas verscheen ineens een eekhoorn op het toneel – Foto: ©Louis Fraanje

Nieuwsgierig bekijkt hij van gepaste afstand de situatie bij de vijver – Foto: ©Louis Fraanje

Boomaapjes

Ontzettend grappig om deze rood-bruine viervoeter hier zo vlak voor ons te zien rondspringen, heel behendig en tussendoor eventjes wat extra grote sprongen. Onvermoeibaar, op handen en voeten over de bosbodem rennen, of even later in de omringende bomen zijn acrobatische toeren uithaalt.  Om de eekhoorn goed op de ‘gevoelige plaat’ te krijgen is geen eenvoudige klus, want ze zijn ontzettend rap en zweven als het ware van tak naar tak. Het zijn echte boomaapjes, zo lenig als ze zijn, in één woord ‘geweldig’!

Dan blijft hij op een takje zitten, met een kegeltje in zijn bek – Foto: ©Louis Fraanje

Ineens duikt hij naar beneden…

– Foto’s: ©Louis Fraanje

 

 

 

 

 

 

 

Kleine handjes

Razendsnel wordt de sparrenkegel rondom afgepeld, want het gaat hem alleen om de zaden, de rest blijft liggen en voordat wij het goed en wel in de gaten hebben, heeft hij alweer een volgende te pakken.  Hij houdt deze stevig vast met zijn klauwtjes, die net op kleine handjes lijken, het is werkelijk een schitterend gezicht om te zien hoe slim hij zoiets aanpakt.

Met een kegel in zijn klauwtjes, die net op kleine handjes lijken- Foto: ©Louis Fraanje

De eekhoorn maakt tussendoor eventjes wat extra grote sprongen – Foto: ©Louis Fraanje

Veraf en dichtbij

Tot nog toe is hij steeds een beetje op afstand gebleven, maar…  we hopen natuurlijk dat hij dichterbij komt en nog mooier zou het zijn als hij dan even zijn dorst zou komen lessen in de vijver.  Of dat ook werkelijk gaat gebeuren, dat leest u in de volgende aflevering…

Lees ook: Spektakel bij de vogelhut – Deel 6

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/08/23/spektakel-bij-de-vogelhut-deel-5/