Spektakel bij de vogelhut – Deel 4

In de vogelhut – Foto: ©Jeannet Le Poole

In de vogelhut – Foto: ©Jeannet Le Poole

Als een vos de passie preekt…

Vol spanning zit je op het puntje van de bank te wachten op wat komen gaat. Je ziet iets bruins bewegen tussen de takken en bladeren, je speculeert en hoopt, maar je weet het gewoonweg niet. En als er dan eindelijk een klein kopje tussen de wirwar van takken tevoorschijn komt, wordt pas echt duidelijk wat het is!

Jonge vos

Heel erg grappig, want je zit te wachten op de vogels en dan ineens verschijnt er een jonge vos op het toneel, dan begint het bloed van de natuurliefhebber meteen harder te stromen, dat kan ik u wel vertellen. Zo op het eerste gezicht lijkt mij het beestje niet ouder dan een week of zes á zeven, en zal de vossenbouw ook niet zo heel ver uit de buurt liggen.  En is deze vrijbuiter gewoon wat in de buurt aan het scharrelen oftewel op ontdekkingsreis.

Ineens komt er een klein kopje tussen de wirwar van takken tevoorschijn – Foto: ©Louis Fraanje

Ineens komt er een klein kopje tussen de wirwar van takken tevoorschijn – Foto: ©Louis Fraanje

Dan verschijnt er een jonge vos op het toneel – Foto: ©Louis Fraanje

Dan verschijnt er een jonge vos op het toneel – Foto: ©Louis Fraanje

Muisstil

Nieuwsgierig kijkt hij in de richting van de vogelhut, maar raakt er niet direct van onder de indruk. Dat is in de hut zelf juist andersom en vandaar ook misschien, dat het ‘muisstil’ is en alle camera’s in dezelfde richting wijzen. Nu absoluut geen onverhoedse bewegingen maken, want dan zal het vosje direct ‘rechtsomkeert’ maken en is de voorstelling onherroepelijk voorbij.

Nieuwsgierig kijkt hij in de richting van de vogelhut, – Foto: ©Louis Fraanje

Nieuwsgierig kijkt hij in de richting van de vogelhut, – Foto: ©Louis Fraanje

Vaker geweest

Stap voor stap komt het jonge dier dichterbij en regelmatig kijkt het even omhoog, want je weet maar nooit. Toch kun je merken dat hij hier al vaker geweest moet zijn, al snuffelend langs de bosgrond koerst hij in de richting van de vijver. Daar… tussen het mos ligt misschien wat eetbaars, als het vosje wat ontdekt heeft, dan krabt hij met zijn voorpoten de boel wat los en smikkelt hij de buit – hoe klein ook – naar binnen.

Op zoek naar iets eetbaars tussen het mos langs de vijver – Foto: ©Louis Fraanje

Op zoek naar iets eetbaars tussen het mos langs de vijver – Foto: ©Louis Fraanje

Eerste rang

De spanning in de hut stijgt steeds hoger, vooral als het vosje op een gegeven moment wel heel dichtbij komt, dan merk je eigenlijk ook pas goed wat er voor moois hier gebeurt. Een schitterend schouwspel dat zich zo vlak voor onze neus afspeelt en waarbij we het vosje bijna kunnen horen ademen. Geweldig, om zo ‘eerste rang’ en met de camera in de aanslag, het hele gebeuren ook nog eens op de ‘gevoelige’ plaat vast te kunnen leggen.

Op een gegeven moment komt het vosje wel heel dichtbij – Foto: ©Louis Fraanje

Op een gegeven moment komt het vosje wel heel dichtbij – Foto: ©Louis Fraanje

Ultieme moment

En… voordat ik er – goed en wel –  erg in heb, staat het vosje rechts van de hut, heel brutaal tussen de sparrentakken, mij aan te kijken. De adrenaline stijgt nu echt tot grote hoogten en ik heb best moeite om alles onder controle te houden, het zweet breekt mij uit, maar het lukt mij dan toch om van dit ‘ultieme’ moment een plaatje te schieten.  Wat ik bijna voor onmogelijk had gehouden, bleek uiteindelijk toch wel mogelijk.

Heel brutaal staat het vosje tussen de sparrentakken, mij aan te kijken– Foto: ©Louis Fraanje

Heel brutaal staat het vosje tussen de sparrentakken, mij aan te kijken– Foto: ©Louis Fraanje

Natuur dichtbij

Nog even zitten wij zo ‘oog in oog’ met elkaar en vraag je je op zo’n moment af, wie kijkt nou naar wie, maar voordat die vraag beantwoord wordt, springt hij op en gaat er vandoor. Er gaat een zucht van verlichting door de hut en iedereen moet nu toch even ontspannen. Tjonge.. jonge, wat een geweldig ‘natuurmoment’, ja… ja… dan komt de natuur wel heel dichtbij! De dagen erna is het vosje – helaas – niet meer langs geweest, dat maakt deze ontmoeting dus nog unieker!

Lees ook: Spektakel bij de vogelhut – Deel 5

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/07/10/spektakel-in-de-vogelhut-deel-4/