Mooie 6-ender van “De Roggekamp”

Een reebok met prachtige ‘geparelde’ stangen op zijn kop

We hadden hem al verschillende keren gezien, maar niet echt goed voor de lens kunnen krijgen, want hij kwam meestal pas laat in de avond uit de dekking. Ik heb het over de mooie 6-ender een reebok met prachtige ‘geparelde’ stangen op zijn kop. Hij verbleef veel in het bosgedeelte van de ‘Stadsdennen’ op de Hoge Veluwe en tussendoor wisselde hij steeds naar ‘De Roggekamp’.

Zo te zien is de bok enigszins verontwaardigd – Foto: ©Louis Fraanje

Zijn oplettende ogen en luisterende oren, ontgaan niets – Foto: ©Louis Fraanje

Zijn oplettende ogen en luisterende oren, ontgaan niets – Foto: ©Louis Fraanje

Kostje bij elkaar scharrelen

Maar… vanavond was het dan eindelijk zover, het was al na negenen toen hij eindelijk uit de dekking kwam, behoedzaam keek hij om zich heen, om dan de weg over te steken naar het open veld. Daar kon hij naar hartenlust zijn kostje bij elkaar scharrelen, lekkere sappige blaadjes van de braamstruiken en jonge eikjes etc.  En voor ons natuurlijk een mooie gelegenheid om hem – vanuit de rijdende schuilhut – te fotograferen.

Onrustig trekt hij zijn wissels door bos en veld – Foto: ©Louis Fraanje

Onrustig trekt hij zijn wissels door bos en veld – Foto: ©Louis Fraanje

Een sterke bok en ook helemaal klaar voor de bronst – Foto: ©Louis Fraanje

Een sterke bok en ook helemaal klaar voor de bronst – Foto: ©Louis Fraanje

Dierlijke drift

Onrustig trekt hij zijn wissels door bos en veld, want de reeënbronst nadert met rasse schreden, of is op sommige plaatsen al volop bezig en zitten de bokken al hevig achter de geiten aan. Normaal gesproken is de bronsttijd van half juli tot half augustus, maar daar trekken zij zich vaak weinig van aan en geven zich geheel over aan hun dierlijke drift oftewel hun instinct. In het begin laat hij af en toe een blaffend geluid horen,  volgens mij een teken dat hij andere bokken wil waarschuwen, zodat ze uit zijn buurt blijven!

Een schitterend beeld van een reebok met status – Foto: ©Louis Fraanje

Een schitterend beeld van een reebok met status – Foto: ©Louis Fraanje

Na veel geblaf gaat hij er tenslotte vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Nog even flink gapen en dan gaat hij er tenslotte vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

In vol ornaat

We zijn natuurlijk erg benieuwd, of we hem – tijdens de reeënbronst – nog een keer mooi kunnen ‘platen’, zoals onze vriend Ton Heekelaar het altijd heel mooi kan zeggen. Affijn… we wachten het maar heel rustig af, dit hebben we in ieder geval, een prachtige rood-bruine 6-ender in vol ornaat op de ‘gevoelige’ plaat!

______________________________________________________________________________________________________________________

Bekijk ook het filmpje:

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2018/07/11/mooie-6-ender-van-de-roggekamp/